Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ново българско неделно училище отваря врати в английския град Крю

Ново българско неделно училище отваря врати в английския град Крю

Българско неделно училище ще посреща любознателни деца от септември в английския град Крю. Негов основател е роденият и израснал в Разград Тезджан Сабри. Новото училище се казва „Българче” и ще работи съгласно изискванията и наредбите на Министерство на образованието и науката в България за българските училища зад граница. Идеята за създаването на училището се зароди още преди четири години, когато бях производител на български закуски и доставях банички до българските училища в градовете Манчестър, Нотингам, Бирмингам, Ковънтри и Честър, разказва Тезджан Сабри.

Въпреки наличието на други подобни образователни институции на територията на Великобритания, в града, в който живея няма дори курсове за изучаване на български език. А има достатъчно деца на наши сънародници, които са във възрастта на задължителното образование според българското законодателство. Те учат в английски училища, а ние, родителите, се притесняваме, че ще забравят да пишат и говорят на родния език. Това бе основният мотив да предприема инициативата за съхраняване на българския език сред малчуганите. Те са български граждани и е нужно да запазят и да предадат българското ни наследство на следващото поколение, да ползват езика за себе си, в контактите си със семейството и роднините, казва разградчанинът.

Той обяснява, че всеки сънародник, който има желание детето му да изучава български език може да го запише в новосъздаденото училище. Двете дъщери на Тезджан Сабри – Елиф и Мелис, също ще посещават училището.

В пълен състав е вече и преподавателският колектив, който очаква с нетърпение деца, родители и близки за първия учебен на 15-ти ден септември.

В неделното училище децата ще имат шанс да изучават родния си език – българския, да се запознаят с богатата българска литература, да не забравят историята на България, да се докоснат до изконните български традиции и културни ценности, макар и далеч от Родината. Училището предоставя възможност и за изучаване на народни танци в извънкласна форма, обяснява основателят на учебното заведение.

Тезджан Сабри завършва средно специално образование с отличие в Разград. Дълги години тренира като футболист към местния тим „Лудогорец“, изявява се и като професионален футболен съдия.

Емигрантската ми история започна преди седем години, когато се преселих да живея в Англия със своето семейство. Преместих се в английския град Крю с надеждата да осигуря по-добро бъдеще за децата си, както и спокоен начин на живот, посочва Тезджан. Казва, че той и съпругата му Хаджер имат собствен бизнес – кафене в английски стил, разположено в центъра на града.

На острова разградчанинът продължава със съдийската си кариера и достига четвърто ниво, което му дава право да ръководи срещи от Английската конференция, но след травма на коляното спира със съдийството.

Преди четири години става председател на българската общност в града, а две години по-късно с приятели създават първия български футболен клуб „BG Lion“, с който участват в неделната лига на Англия. През 2017 година, като председател на българската общност Тезджан е домакин на Събора „Нося България в сърцето си“, на който присъстват около 400 българи от различни краища на Англия.

Тезджан споделя, че възнамерява един ден да се завърне в родния си Разград, но не и в близкото бъдеще. „Не само, че сънародниците ни нямат желание да напуснат Англия, но дори се наблюдава тенденцията да се увеличава броят на новите заселници, притеснени, че няма да имат тази възможност след Брекзит, допълва Тезджан Сали. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.