Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Магистри от ВСУ „Черноризец Храбър“ предлагат концепции за социализация на Варненския некропол I

Магистри от ВСУ „Черноризец Храбър“ предлагат концепции за социализация на Варненския некропол I

Концепции за социализация на Варненския некропол, в който бе открито най-старото обработено злато в света, ще предложат архитекти, специализиращи в магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ по време на започващия утре уъркшоп.

Ментор на магистрите ще е световно известният специалист и професор по опазване на културното наследство Нора Ломбардини от италианския университет „Politecnico di Milano“ (POLIMI), с който Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ работи в партньорство.

Уъркшопът се провежда по проект „Варненски инициативи за опазване на наследството на неолитна цивилизация Варна” на Сдружение „Варненски некропол I“, със съдействието на фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Регионалния исторически музей в града.

Очакваме с представянето на възможните идеи и модели за социализиране на това изключително археологическо откритие с огромно значение за световната история, Варненският некропол I да получи достъп до по-широк кръг от хора, с което да допринесе за развитието на Варна и България като привлекателна туристическа дестинация. Надяваме се, че с повишаването на интереса ще подкрепим довършването на археологическото и комплексното научно проучване, което е задължителна предпоставка към социализацията на обекта, коментира Яни Янев – председател на Сдружение „Варненски некропол I“.

Според ас. арх. Жечка Илиева - декан на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет и ръководител на магистърската програма „Опазване на културното наследство“, студентите ще имат възможност да предложат концепции за превръщането на терена в достъпна и предпочитана дестинация за гражданите и гостите на града ни, а целта е да се генерират проектни предложения и идеи за популяризиране и социализация на обекта.

Студентските екипи ще направят оглед на терена на северния бряг на варненското езеро, на който през 1972 г. в 294 гроба от периода на каменно-медната епоха бяха открити над 3000 златни предмета. Находките се считат за най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр. Хр.).

Проучвателните работи ще ръководи арх. Елена Фиорето - докторант в „Politecnico di Milano“ (POLIMI). Участниците ще посетят и Регионалния исторически музей, за да се запознаят с артефактите, плановете на некропола и историческите сведения. В следващите дни те ще работят по създаването на концепциите си, под ръководството на доц. д-р арх. Красимира Вачева и д-р арх. Жечка Илиева. Консултант е археологът от РИМ – Варна д-р Владимир Славчев.

Работата на екипите ще приключи с публично представяне на концепциите на 21 септември от 9 ч. в зала „Одесос“ на Регионалния исторически музей във Варна. За оценяване на предложенията са привлечени експерти в различни сфери. Поканени са всички граждани и професионални организации, ученици и студенти, свързани с темата опазване на културното наследство на Варна.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.