Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Еднодневен форум в Хага ще представи възможностите за кариера в България

Еднодневен форум в Хага ще представи възможностите за кариера в България

Предвид големия интерес напоследък към кариерните изложения за български студенти в Германия, Великобритания и Австрия, в събота отваря врати и първият кариерен форум за голямата българска академична общност в Холандия. Мястото на срещата е в административната столица Хага, избрана заради струпването на много млади хора, избрали да учат там. По данни на Министерството на труда и социалната политика, по чиято инициатива се организират кариерните форуми зад граница, броят на българските студенти в различни университети в Европа е между 6 и 9 хиляди. Около 2500 са тези, които учат в Холандия в широк диапазон от специалности, между които икономика, бизнес, инженерни и информационни технологии, финанси и т.н. Затова в рамките на еднодневния форум в Хага на 5 октомври, там ще гостуват представители от различни сектори на бизнеса в България. Компаниите са от областта на IT, консултантските и финансовите услуги, застрахователи, софтуерни компании, както и най-различни фирми, които търсят хора с инженерно и техническо образование, включително и медицински кадри. Целта е да се осъществи контакт между работодателите и бъдещите специалисти, за да се срещнат в интереса и очакванията си по отношение на трудовите взаимоотношения в бъдеще.

Оптимистична прогноза за нагласите на образованите българи да се върнат обратно в родината дават проведените през пролетта кариерни форуми. В анкета на МТСП сред учащите в Германия и Англия, около 80 % от българите заявяват, че обмислят стаж и работа в България.

Вярваме, че и форумът в Хага ще даде възможност на много млади хора, които учат в престижни университети в Нидерландия, да се срещнат с работодатели и да се уверят, че ръстът на доходите в определени сектори у нас е значителен – казва Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.

Последните няколко години рекордният спад на безработицата, само за последното тримесечие в България е под 4%, което е много по-ниско от средната за Европа и ни дава основание активно да организираме кариерните изложения. Сега основният проблем на повечето от българските работодатели, а и на европейските, е липсата на хора за съответните длъжности. Затова тази година стартирахме съвместна инициатива с български работодатели – да представим не само конкретни работни места, но и обобщени данни за икономическото състояние на страната, както и прогнози по отношение на пазара на труда. Традиционно на подобен тип форуми участват над 200 студенти и между 30 и 40 компании. Освен представянето, което ние като Министерство правим, има и съпътстващи събития на различни браншови камари и организации. Така например Агенцията по заетостта ще представи свободни работни места при 22-ма български работодатели в разнообразни сфери и с доста атрактивно заплащане – между 1500 и 3000 лв. Мисля, че това е добър начин да привлечем вниманието не само към конкретни работни места, но и да дадем малко по-широк поглед върху конкретни сектори, с оглед ориентацията на активните млади хора, които биха могли да се реализират професионално в България. Ние вече отчетохме готовността на младите хора да се върнат в родината и вярвам, че в скоро време ще намерим доста по-добър баланс с работодателите, за да предложим по-привлекателен пакет от допълнителни стимули, така че младите ни сънародници смело да се завърнат в страната.

Особено впечатление по време на кариерните форуми през тази година е направил големият интерес и от страна на българи, които не са студенти, а упражняват някаква професия зад граница. Това подсказва на държавната администрация, че ако има повече работни места у нас и с подобряването на условията на труд в страната, повече активни и квалифицирани българи ще предприемат обратния път към родината. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.