Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Намалява броя на самоубийците у нас

Намалява броя на самоубийците у нас

През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват, съобщи днес на пресконференция в БТА доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве. Световната здравна организация посвещава Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, на превенцията на самоубийствата, предава БТА.

През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите. България започва да се "успокоява", посочи Хинков. По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина. Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са около 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа, и в света.

Най-често опити за самоубийство у нас правят хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ мотив за самоубийство в 46.8 - 54.3 процента от случаите. От тях конфликтите в семейството между съпрузите са около 22 процента. Наличието на заболяване е втората по честота причина за сиуцидни действия - около 28.5 процента. Не повече от 5 процента от посегналите на живота си в България го правят заради тежки финансови проблеми и загуба на работа. В 35 на сто от случаите не се установява мотивът за сиуцидните действия, посочи Хинков.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.