Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Музейна експозиция от ново поколение пресъздава традициите в средногорското село Чавдар

Музейна експозиция от ново поколение пресъздава традициите в средногорското село Чавдар

Фолклорът е голямото нематериално наследство на народа ни, той е толкова разнообразен и специфичен за различните части на страната ни, че си струва да бъде опознат от всеки българин. С идеята, че възстановките на народни обичаи и празници не трябва да служат само за атракция на чужди туристи, а да достигат до все по-голяма българска аудитория, в село Чавдар, близо до София, създадоха първия по рода си интерактивен център за изворен фолклор. Всичко там е направено със съвременните средства за визуализация, с интерактивни инсталации, компютърни игри и възстановки на сцени от живота в селото.

село Чавдар

Центърът включва както реставрирана стара селска къща, така и нова пристройка с две изложбени зали, като двете сгради са в хармония и се допълват. Оценката на специалистите е, че имаме иновативен в културната сфера обект, който не оставя зрителя пасивен, а предлага възможност за забавление в полето на фолклора.

село Чавдар

Подготовката на проекта „Фолклорен център с. Чавдар“ продължила 3 години. Инициатива била на местното читалище „Надежда“ и на кмета на общината Пенчо Геров. Едните искали да имат представителна сцена, на която да показват богатата самодейна програма на читалището, а общината подкрепила проекта, защото има потенциал да привлече много туристи към селото. Община Чавдар е най-малката по площ в Софийска област, но е сред първите 10 общини с най-развит туризъм в България.

село Чавдар

Най-впечатляващото и мотивиращото за мен като етнолог и фолклорист беше ентусиазмът на местните хора, много доброто сътрудничество между общинската администрация, читалището, самодейците и всички хора в селото – казва доц. д-р Ваня Матеева:

Въпреки многото трудности, които преодоля общинската администрация, този фолклорен център е факт. Бих откроила инициативността и организираността на хората в Чавдар, за да бъде реализиран съвместния проект. Тези техни качества са в основата да се запази нематериалното наследството на този край. Независимо от промените в начина на живот във времето, тук традициите са живи и устойчиви. Всичко се поддържа с цената на вложен труд и средства на хората. Включително и пенсионери, които живеят оскъдно в нашата държава, но дават от себе си, когато трябва да се организира събитие, свързано с опазване традициите в общността.

село Чавдар

Първият етап на проектирането беше свързан със сградата, за да може да се добави към вече съществуващата постройка с типична селска средногорска архитектура от района на Средногорието. До нея в двора поставихме изложбена зала, която трябваше да проектираме, без да имаме представа какво ще бъде съдържанието – казва арх. Кристина Стефанова:

Бяхме привлечени от предизвикателството да създадем нов туристически продукт в България. Уникално беше, че можехме да работим по целия процес – от промяната на подробния устройствен план, през реставриране на старата сграда и създаването на нова интерактивна експозиция. Успяхме да запазим една от стаите в автентичния й вид, в двора реставрирахме и стария кладенец. Гордеем се с това, че тук сме направили първата енергоефективна обществена сграда, изградена в България. Конструкцията представлява стоманобетонен скелет с различни изолационни пластове, целият е обвит с „черупка“ от ламарина, която изцяло затваря сградата. Запазихме топли приятелски отношения с всички от селото и доброволците, които помагаха в процеса по създаването и оборудването на Центъра. Това беше най-важното, не просто да създадем нов туристически обект, а хората на Чавдар да го припознаят като част от селото, да го обичат и да го съхраняват, защото тук е събрана тяхната родова памет.

село Чавдар

Сградата в с. Чавдар, проектирана от екипа на арх. Кристина Стефанова, е носител на Наградата на публиката в българския архитектурен конкурс WhATA Awards за 2018 г. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.