Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нов веломаршрут ни среща с красотите на Трънския край

Нов веломаршрут ни среща с красотите на Трънския край

„ВелоЕрул“ – така се нарича първият планински веломаршрут в община Трън, Западна България, който дава възможност да се докоснем до магията на едно от най-прелестните кътчета на България. Официалното откриване на трасето с обща дължина около 56 км е в събота, 19 октомври. То е съставено от две части с начална точка в красивото селце Глоговица, разположено на около 15 км от град Трън.

„ВелоЕрул

Този край, преди демократичните промени почти напълно неизвестен, днес става все по-популярен сред любителите на дивата природа и планините, археологията и религиозния туризъм. Редно е да споменем, че все по-честата му поява в списъка на местата, които туристите си набелязват да посетят задължително, е не плод на целенасочена държавна политика, а резултат от родолюбието, предприемчивостта, упоритостта и всеотдайността на местното население. По този начин се появява и „ВелоЕрул“.

Идеята се роди съвсем спонтанно по време на един от планинските походи, които ние организираме. Тя се въртя няколко месеца в нашите глави, докато един ден не решихме да кандидатстваме по проект за финансиране на подобни инициативи на посолството на Франция в България, – разказва Румяна Боянова от Трънското туристическо дружество.

Проектът на дружеството е одобрен и работата веднага започва.

По създаването на маршрута работихме плътно около два месеца. Помощта, която получихме от френското посолство, е финансова – за маркировки, табели, информационни табла и други материали, а трудът е изцяло доброволен – от членове на Трънското туристическо дружество, – уточнява Румяна.

„ВелоЕрул

Новото трасе минава през вековни букови гори, поля, ливади… То е доста разнообразно и е подходящо за хора с различно ниво на подготовка – от начинаещи донапреднали колоездачи и професионалисти в планинския велотуризъм.

ВелоЕрул

От Глоговица маршрутът продължава към друго, също така живописно село – Ерул, което със своите 1200 м надморска височина, е най-високото в община Трън.

ВелоЕрул

По думите на Румяна Боянова местата, които могат да се видят по веломаршрута, са най-разнообразни – включително и храмове, манастири в няколко от селата. Например, многократно разрушаваният и отново възстановяван Ерулски манастир „Света Троица” с архитектура, характерна за ХI – XIV век, Мисловщичкият манастир „Успение Богородично“ край село Велиново, вероятно изграден и изписан в края на XV – началото на XVI век. Минава се също през няколко биоферми в Ерул, където може да се види на живо как се произвеждат биозеленчуци, мед, сирене и кашкавал и да се опитат, както и покрай забележителни връхчета, откъдето могат да се видят гледки на планините от половин България и половин Сърбия. Сред тях е Големи връх (1481 м), който се отклонява от маршрута, но при желание може да бъде посетен.

ВелоЕрул

Друга от точките по пътя е село Бусинци, известно със своята керамика и с Музея, посветен на този занаят, притежаващ една от най-богатите колекции на стара керамика в България. С отклонение от един километър от трасето може да бъде посетен Музеят на киселото мляко в село Студен Извор, в който има специална експозиция, посветена на д-р Стамен Григоров – откривателя на бактерията lactobacillus bulgaricus, предизвикваща квасенето на млякото и придаваща му специфичен вкус.

Велотуристите могат да намерят и много места за отсядане, за похапване и такива, където може да си купи местен продукт.

ВелоЕрул

Най-подходящият за изминаване на маршрута „ВелоЕрул“ период е от май до септември, препоръчва Румяна Боянова. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.