Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Свети Иван Рилски – най-великият български светец

Свети Иван Рилски – най-великият български светец

На 19 октомври българският народ и Православната църква почитат Св Иван /Йоан/ Рилски /876-946г./ До 25 годишна възраст той е обикновен пастир. Приема монашеството и проповядва на различни места, главно по времето на българския цар Петър I. Към края на живота си остава като отшелник в Рила планина където основава Рилския манастир. Животът му протича в трудно време на растящо социално неравенство, заради развитието на феодалната система. Светецът е бил изключително популярен и приживе. Дори самият цар Петър изминал огромното за времето си разстояние от столицата Велики Преслав до Рила планина, за да се види с него. Йоан се поклонил на царя, но без да приеме подаръците му от злато. Проповядвал сред хората вяра, любов и надежда, стремеж към скромно и достойно изживяване на земния живот в преддверието на вечността. Помагал на хора в нужда, изцерявал ги е от тежки болести, извършвал е чудеса. Едно от тях показало силата му посмъртно. Когато мощите му временно се оказали в Естергом /Унгария/, местният архиепископ не признал светеца и загубил говора си, докато не отишъл да се поклони пред Св. Йоан. Днес мощите на светеца, когото българският народ почита като покровител и застъпник пред Бога, се съхраняват в Рилската света обител.

19 октомври се чества и като Ден на българския лекар, празник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, на много храмове и на няколко града в България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники