Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И в модерното съвремие, българинът остава верен на традициите

И в модерното съвремие, българинът остава верен на традициитеснимка: bnr.bg

Сондаж на социологическата „Галъп интернешънъл", разпространен насред предизборната кампания и вероятно затова определян от някои като провокативен, показва, че българското общество проявява редица традиционалистки навици.

Привързаността към земята се запазва въпреки половин век форсирана урбанизация и индустриализация. Около две трети от пълнолетните граждани са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земята и природата. Над 60% твърдят, че или отглеждат плодове, зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят. Модерният начин на живот в големия град, позволяващ да си купиш всичко от близкия супермаркет в квартала, не е заличил традиционното за българина приготвяне на продукти за зимата. Над 70% от анкетираните свидетелстват, че са приготвяли или често ползват т.нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. В определени случаи употребата на домашни продукти дори е силно предпочитана пред произведените под държавна регулация. 66% от запитаните споделят, че ако пият ракия предпочитат тя да е домашна, респективно да е своя, а не - купена. Не споделят това предпочитание 25 %, а останалите се колебаят.

Оказва се, че за 77% процента от българите сушенето на дрехите на балкона продължава да е основен или предпочитан метод, въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж. Особено силно впечатление прави, че за повече от две трети от участниците в националното представително изследване събуването на обувките у дома е от голямо значение – 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в дома им едва след като се събуят.

Но има и случаи, в които традицията е „победена“ от прогреса. Според 55% от участниците в проучването твърдението „предпочитам сам да се справям с домашните ремонти“ не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти, що се отнася до поправките в домакинството.

Като цяло няма сериозни разлики в отговорите на мъже и жени. Естествено, по-младите, хората в по-големите населени места, респективно с по-високи доходи и пр., са по-далеч от традиционните навици и вкусове. Но и в тези случаи разликите в нагласите не са особено големи. В столицата София мнозинството от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и самостоятелно извършване на ремонтите, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.