Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Хазартът − новата гореща тема в България

Хазартът − новата гореща тема в България

Депутатът Валери Симеонов предложи в средата на януари изменения в Закона за хазарта, забраняващи частните лотарии чрез отнемане на техните лицензи и установяване на държавен монопол за лотарийни игри на „Български спортен тотализатор”. Симеонов е влиятелен политик, който ръководи участващия в коалиционното правителство „Национален фронт за спасение на България“ и е бивш заместник министър-председател. Неговите предложения привлякоха вниманието на обществото и засенчиха много други актуални процеси и събития в страната. В първия момент идеите му получиха одобрението по принцип на почти всички официални институции, включително на премиера Бойко Борисов и на парламентарната бюджетна и финансова комисия.

Става дума за много пари – над 150 млн. евро годишно и приходи в размер, надминаващ 50 млн. евро. Според някои източници на Българското национално радио, залогът е още по-голям и възлиза на 3% от Брутния вътрешен продукт. Досега лидер в този атрактивен и доходоносен хазартен пазар беше Васил Божков − известен бизнесмен, колекционер на антики и собственик на футболния отбор „Левски“.

Мотивирайки предложението си, Валери Симеонов заяви пред Националната телевизия, че предлага „…НС тотално да забрани томболата, лотарията като вид хазартна игра за частни фирми. Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, който има задължение 50 % от приходите да насочва към спорт, култура, и към образование и към вас също“. Иска се също лицензиране на всички места, където се предлагат билети за такива игри, разположени в супермаркети, молове, бензиностанции, будки за вестници и т.н. Всичко това с обяснението, че се прави „сериозна крачка по отношение на здравето на хората.“ Освен „вредни за здравето“, частните лотарии се оказаха и нарушители на закона, обвинени от Агенцията за държавна финансова инспекция, че не са платени на хазната над 100 млн. евро дължими такси.

Частните лотарии реагираха и определиха тези мерки като „национализация на частен бизнес“, „антиконституционни“ и опит за установяване на „държавен монопол в хазарта“. Стигна се дотам Васил Божков да заплаши, че ако го изхвърлят от бизнеса с игрите на щастието ще спре финансирането на футболния си клуб. Разтревожени от това, феновете на „Левски“ си уредиха среща с премиерa Бойко Борисов, но той не им обеща нищо конкретно, а ги посъветва да станат акционери в клуба, подобно на други известни европейски футболни отбори, и да поемат в ръцете си неговото управление. Министърът на спорта Красен Кралев също се застъпи за промените в закона.

Министерството на финансите (МФ) в крайна сметка предложи досегашният модел на облагане на традиционния хазарт да бъде запазен, като само се въведат еднакви фискални правила за частните и за държавните оператори. Позовавайки се на примера на държави като Дания, Франция, Германия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др., се предлага със специален закон да бъде създадена Държавна агенция за хазарта, вместо досегашната Комисия по хазарта. Защото тази комисия била „купена“ и „корумпирана“, според Симеонов.

Бюджетната комисия на парламента прие по принцип законопроекта на Валери Симеонов, но по-вероятно е депутатите да се съобразят и с предложенията на МФ при второто четене на новите законови разпоредби. Какъв хибрид ще се получи в крайна сметка не е много ясно, но при всяко положение промени ще има, смятат експертите, които се позовават дори и на чуждия опит от други европейски страни, където лотариите също са държавна собственост. В тази връзка известният български юрист и бивш служебен премиер на страната проф. Огнян Герджиков заяви по телевизията, че „държавата не може да си позволи да одържави хазарта. Много моля законодателят да не тръгва да нарушава конституцията“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.