Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен секс

Юношите у нас на първите места по пушене, алкохол, канабис и ранен сексснимка: unicef.org

Доклад на Световната здравна организация за здравното поведение на 11-15-годишни в Европа разкрива, че българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това съобщиха екипът на организацията от офиса в София.

Докладът “На фокус: здравето и благополучието на юношите“, изнесен от Регионалния офис на СЗО за Европа, събира обширни данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави.
Докладът представя резултати от изследването „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC“, което се провежда на всеки четири години и в България се ръководи от доц. д-р Лидия Василева от Институт за изследване на населението и човека – БАН.

Едни от най-важните резултати за българските юноши, които докладът разкрива, е че те са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Други притеснителни резултати са, че българските ученици са на последно място по подкрепа, която чувстват от семейството си, и на последните места по възприета подкрепа от приятелите си.

Българските юноши на 11 и 15 години се подреждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред участващите 45 държави. Пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а делът им достига до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните момичета.

По употреба на алкохол през последните 30 дни българските юноши на 11 и 13 години са на първо място, а 15-годишните – на шесто място. Употребата варира от 13% при 11-годишните до 53% при 15-годишните. Редовно – всеки ден или веднъж в седмицата – пият 28.9% от учениците.

Употребата на канабис се изследва само при 15-годишните юноши, като България е на първо място с 19% при момчетата и 16% при момичетата. Наблюдава се повишение на употребата спрямо 2014 г., когато канабис употребяват 11% от юношите. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.