Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проучване: Всеки втори българин пие бира поне веднъж седмично

Проучване: Всеки втори българин пие бира поне веднъж седмичноснимка: Съюз на пивоварите

Всеки втори българин твърди, че пие бира поне веднъж седмично, а всеки пети българин смята, че пивото е съвременен и модерен продукт, твърдят от Съюза на пивоварите в България.

В годишния анализ на бранша място намира и кризата с коронавируса, която е повлияла по един или друг начин на консумацията на бира у нас за първото шестмесечие.

Повече пластмаса и по-малко стъкло

Според информацията продажбите на наливното пиво, очаквано, намаляват значително и за първите 6 месеца на 2020 г. са едва 2% от бирения пазар.

Сегментът на стъклените бутилки също намалява заради намалената покупателна способност на потребителите, слабата реализация през заведенията и силно намалелият туристически поток.

За сметка на това потреблението на пиво в пластмасови бутилки се увеличава. Запазва се и тенденцията за увеличаване на продажбите на кенове.

Заради пандемията продажбите на бира през заведенията са намалели с около 60%. Продаденото количество през магазините остава почти на нивата от миналата година, отчитат още от съюза.

Кой пие най много?

36% от населението на България смята бирата за подходящо питие, а при активните консуматори - 60%. Според извадката най-големите любители са на възраст между 30 и 49 г.

Като цяло, 55% от респондентите посягат към пенливата течност поне един път седмично.

Любопитен факт е, че най-големите бираджии у нас са в Русе. Жителите на крайдунавския град пият пиво 14 пъти в месеца. Те са следвани от Плевен - 12 пъти месечно и Варна - 11 пъти.

От Съюза на пивоварите у нас уточняват, че в България се произвеждат над 150 различни марки и стилове пиво. В страната оперират три големи и 28 малки и средни предприятия. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.