Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Община Балчик първа забрани 5G мрежата

Община Балчик първа забрани 5G мрежатаснимка: pronewsdobrich.bg

Община Балчик стана първата у нас, забранила изграждането на 5G мрежа. На заседание на местния парламент на 30 септември е бил наложен мораториум от 1 година върху подобни съоръжения, съобщиха местни медии.

Поводът е подписка на 183 балчиклии, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве. Настояват да се направят изследвания преди въвеждането. "Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания“, заявява пред сайта "Про Нюз Добрич" Марин Попов, представител на местна гражданска инициатива по въпроса.

Някои от съветницити били против. Но в крайна сметка съветът подкрепил гражданското искане. Надеждата е в рамките на тази една година България, или поне Европа да направят нужните изследвания.

Случката в Балчик идва след национални подписки срещу 5G, а и официални запитвания на различни кметове дали такива клетки има в съответната община. Кметът на Русе Пенчо Милков например и колегата му в Сандански Атанас Стоянов притесниха мобилните оператори преди няколко месеца. Отговорът за наличието на 5G бе отрицателен. Зам.-председелят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) също се бе обявил за анализи на безопасността на мрежата, а евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент по темата. Страстите върлуват навред в Европа, в държави по света, заради което технологията бе забранена също като Балчик на някои места.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники