Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ахладова: С промени в закона мерките при домашното насилие ще се въвеждат много бързо

Ахладова: С промени в закона мерките при домашното насилие ще се въвеждат много бързоснимка: bnr.bg

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който често за съжаление остава затворен в рамките на семейството“, заяви пред БНР министърът на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с промените в Закона за защита от домашно насилие.

„Според данните от национално представително проучване на тема „Насилие в България“ от 2019 година три четвърти от всички случаи на насилие са домашно насилие, а за 56 на сто от гражданите това е най-тежката ситуация на насилие, която някога са преживели. Тоест, тя е била в дома им. Изострянето на този проблем особено по време на изолацията в къщи постави въпроса за решаването му“, поясни още министърът на правосъдието в предаването „Преди всички“.

„Във всички страни членки се наблюдава ескалация на насилието по време пандемията от коронавируса, особено насилието към жени. В законопроекта се разширява кръгът на лица, които трябва да бъдат защитени – деца, мъже, роднини, възрастни хора“.

„Надявам се промените да се одобрят от този парламент, работихме по законопроекта 6 месеца с участието и на неправителствения сектор. Истанбулската конвенция е вече затворен за България въпрос. Но затова пък остават всички препоръки от Европейската комисия и различни контролни и мониторингови механизми по Конвенцията на ООН в областта на правата на човека, имащи отношение към проблемите на насилието над жени. Така че, България има задължения в много отношения към справяне с домашното насилие“, каза още правосъдният министър.

По думите ѝ в сравнителния анализ на МВР за периода март - май 2017 година в сравнение със същия период за 2020 година има 9 случая повече на умишлени убийства на жени от роднина или от човек, с когото са съжителствали. Според данните на МВР е нараснал и броят на пострадалите деца – за 2019 година те са били 658, а за 2020-а пострадалите деца са били 823.

Увеличили са се и заповедите за защита, над 4000 повече са били сигналите към телефон 112. Официална статистика за домашно насилие в България няма, данните са от МВР и от сигналите към спешния телефон. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.