Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕС купува роботи за дезинфекция на 8 български болници

ЕС купува роботи за дезинфекция на 8 български болници

Осем български болници ще получат безплатно роботи за дезинфекция на отделения за COVID-19, съобщи източник от Европейската комисия.

Еврокомисията обяви миналата година търг за изработването на дезинфекционните роботи, като част от помощта за лечебните заведения, които лекуват пациенти с COVID-19. Обществената поръчка беше спечелена от датска фирма, която вече е осигурила апаратите за 23 държави.

България още не е сред тях, тъй като роботите се произвеждат на партиди, които се разпределят според постъпването на заявките, обясниха от Комисията в отговор на запитване от "Дневник". Поне осем български лечебни заведения са на опашката в очакване на машините, които ще улеснят ежедневната им работа.

Роботите дезинфекцират стандартна стая за пациенти за 15 минути чрез използване на ултравиолетова светлина. Машините осигуряват на болниците стерилна среда, без да излагат персонала на ненужен риск, тъй като се управляват дистанционно и могат да работят до два часа с едно зареждане. Почистващият персонал управлява робота извън стаята, за да бъде дезинфекциран, така че по време на процеса не присъства здравен работник. В поръчката е включена и клауза за обучение на персонала и поддръжка на машините.

До момента са дарени машини за дезинфекция в болници в 23 държави: Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Швеция и Румъния.

Парите идват от европейския бюджет чрез чрез Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешни поръчки на Еврокомисията. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.