Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Рейтингите на България се покачват, нови заеми не се предвиждат, инвеститорите са доволни

Рейтингите на България се покачват, нови заеми не се предвиждат, инвеститорите са доволни

Две от най-големите и реномирани агенции за кредитен рейтинг току що повишиха оценките си за България. Fitch ревизира оценката си и премахна минуса от ВВВ. Standard&Poor's пък добави към своите три В и едно А-„BBB-/A-3”. Сега остава от голямата тройка да се е чуе мнението и на Moody’s, но експертите смятат, че тази агенция също ще повиши оценката си за България и българската икономика.

Какво всъщност означават тези кредитни рейтинги и какво е значението им?

Най-общо казано, те оценяват риска за инвеститорите, които искат да си купят на международните парични пазари държавни ценни книжа. Колкото по-висока е оценката на агенциите, толкова по-нисък е рискът за инвеститорите и толкова по-приемлива е цената за тези книжа. Смята се, че най-високата оценка е ААА. Такава все още имат Съединените щати и повечето развити страни, въпреки че се появиха някои намеци, че тези отлични оценки може и да бъдат ревизирани надолу, като например на Франция бе отнето едно от А-тата.

Съвсем естествено, България не може да се сравнява със световните икономически лидери и техните три А. Страната се нарежда в златната среда на В-тата и даже превъзхожда много други от нейния калибър и със сходен икономически потенциал страни по света. Тези В-та означават, че инвестирането в български дълг крие известни рискове, че в икономиката има дисбаланси и проблеми, че има известна политическа и социална нестабилност. Като цяло обаче, рисковете от инвестиции в този вид държавни облигации са приемливи и доходността на тези книжа е добра. Това е гледната точка на купувачите на суверенни български облигации. От гледна точка на държавата, която с тях набира свежи пари или изплаща стари дългове, добри оценки на рейтинговите агенции означават, че няма да има да се плащат прекалено големи лихви по взетите на заем пари и че сравнително лесно ще се намерят купувачи за пуснатите на пазарите съкровищни бонове.

Последното повишение на кредитния рейтинг на България идва в момент, когато икономиката върви на пълни обороти, публичните финанси са в завидно състояние, хазната е пълна, потреблението и износът стремително нарастват. На този благоприятен фон страната обяви, че следващата година не възнамерява да взема нов дълг на международните пазари. Това до известна степен прави по-добрите рейтинги на агенциите безсмислени, след като нови емисии държавни ценни книжа ще се предлагат и то в ограничено количество само на вътрешния пазар. Но самият факт на повишението и подобряването на оценките е нещо изключително положително и окуражаващо, защото представлява своеобразна безпристрастна оценка на моментното състояние и близките перспективи за икономическото развитие на България. Те почти напълно съвпадат с прогнозите на българските официални власти, които очакват за тази година и за следващата икономически растеж от близо 4%. И рейтинговите експерти, и управляващите смятат, че перспективите са стабилни и няма реални заплахи за работещата на пълна пара българска икономика. С други думи, България е и ще бъде в обозримото бъдеще платежоспособна и ще може да си върне взетите назаем пари.

Повишаването на кредитния рейтинг на България е своеобразна покана към всички, които имат намерения за проекти, сделки, инвестиции в страната. На тях се казва, че страната е добра за бизнес, че условията са благоприятни и че усилията си заслужават. От такива послания България има остра нужда и то точно в настоящия момент. Защото в последно време се наблюдава значителен спад на преките чуждестранни инвестиции, които да подкрепят ръста на вътрешното потребление и на заетостта с нови проекти, гарантиращи стабилността на тези положителни развития. Инвестициите са залог за бъдещето и гаранция за икономическия растеж и социалното благоденствие. Така че и от тази гледна точка повишаването на кредитния рейтинг на страната от водещите агенции е положителен знак, който говори за добри перспективи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.