Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Тютюневият патриарх" е високопоставен политик - как в Русия коментират скандала в България

"Тютюневият патриарх" е високопоставен политик - как в Русия коментират скандала в България

Страстите, които се разгоряха в България покрай изявлението на руския патриарх Кирил преди седмица, бяха коментирани и в либерални медии в Русия, където се казва, че безспорно той е и политическо лице, както и че думите на вицепремиера Валери Симеонов може да са проява на грубост, но с основание би могъл да ги каже и един руснак.

Журналистът и историк Николай Сванидзе припомня пред Радио "Ехото на Москва", че в България бе изказана благодарност на народите от бившата Руска империя, воювали в имперската армия за освобождението доста преди да имат свои държави. "В този смисъл разбирам българите и не разбирам нашия патриарх", казва той.

Според него след десетилетия пребиваване в съветския лагер в България има "много сериозен комплекс за национална непълноценност" и българите рязко реагират на всякакво поучаване за историята им, както го правят и руснаците. "Затова всички руски политици - да не говорим за такъв голям руски политик, какъвто е патриархът - трябва да се държат много коректно при подобни изказвания, защото подобно поучаване води изключително към противоположния ефект."

Сванидзе смята, че Валери Симеонов е проявил неоправдана грубост, "но в същото време абсолютно неправилно се държа - и стратегически, и тактически - руският патриарх, така не бива да се държи никой, нито той, нито министърът на външните работи".

Приблизително същото коментира и Андрей Десницкий от Руската академия на науките. Пред телевизия "Дождь" той каза, че в България безусловно има много топло отношение към освобождаването на страната от щиковете на воините в руската армия от всякакъв произход. "Но, както е и навсякъде по Балканите, българите много емоционално се отнасят към това тази благодарност да не прераства в чувства на лично задължение и второстепенност. Затова реагират остро, когато някой продължава да им навира в лицето поговорката от съветско време "Курица не птица, Болгария – не заграница" и отиде да им говори "А вие, момчета, тук какво, забравихте кои сме ние и кои сте вие?" Така не се прави на Балканите, както не бива да се прави и в Кавказ. Не знам защо е говорил така патриархът - ако е било подготвено от тези, които му пишат речите, всички трябва да бъдат уволнени. Навярно става дума за импровизация."

Десницкий реагира и на неспиращите обвинения в Русия, че "българите ни предадоха с членството в НАТО и воюваха срещу нас в двете световни войни". Това не е вярно - България никога не е обявявала война на СССР и не е воювала срещу Съветския съюз, припомня той.

Който в Русия иска да поддържа връзките с България, трябва да говори, че няма противоречие между това, от една страна, страната да е в Европа, член на ЕС и НАТО, от които получава много, а от друга, да се поддържат нормални отношения "с братска Русия", историческата памет и единството на православните народи. "А речта на патриарха бе в остър дисонанс именно с едно такова отношение."

Журналистът Антон Орех обръща внимание на друг момент от скандала - че в опит да бъде унизен, патриарх Кирил е бил определен като бивш агент на КГБ, но в днешна Русия това не е компрометиращо обстоятелство, а едва ли не орден и бонус в биографията. "На мястото на нашите архимандрити по-смело бих обявил на някоя Пасхална литургия своите агентурни имена. Президентът ни е чекист, защо останалите да се притесняват?"

По повод думите на Валери Симеонов, че патриархът е бил контрабандист на цигари за милиони долари журналистът казва, че това е много стара история и че през 90-те години никой не се е съмнявал, че тя е вярна. "Просто сега внезапно бе напомнено за силата на репутацията. Вкарването на тютюневи изделия през олтара спря преди 20 години, КГБ го няма от почти 30 години, но паметта е жива." (Бел.ред. - историята с това как руската църква внася цигари за стотици милиони долари е описвана подробно. Преди 9 години около избора на Кирил за патриарх списание "Форбс" припомни, че тогава той е ръководел отдела за външни отношения, който през 1995-1996 г. е спечелил от този бизнес 75 милиона долара, но в годишния отчет са вписани само 2 милиона. През 2006 г. изданието "Москоу нюз" оцени личното богатство на Кирил на около 4 млрд. долара.)

Антон Орех изтъква, че макар да има стотици свещеници в руската църква, вършещи съвестно работата си, лично той не би се доверил на всеки човек в расо. "Не само заради КГБ и цигарите. А заради скъпите коли, разврата, извращенията с малолетни, луксозния живот, чревоугодието и пиянството. Защото доста след КГБ и цигарите в портфейла на партиарха се натрупаха скъпите му часовници, които бяха изтривани от снимките, и множество неща, които не приличат на атрибути на святост и аскетизъм. Така че работата не е в думите на този българин, а в това, че можеше да ги каже всеки един от нас." / Дневник

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники