Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Радев вижда мрачна ситуация в България, очаква предсрочни избори

Президентът Радев вижда мрачна ситуация в България, очаква предсрочни избориснимка: bnr.bg

На пресконференция в София президентът Румен Радев направи отчет за втората година от мандата си като изброи основни моменти от своята дейност в международен и вътрешен план. Като заяви, че през 2018 г. правителството е демонстрирало илюзорна стабилност, а президентството е било последната бариера пред лобистките закони на властта, държавният глава обрисува една разочароваща картина за състоянието на страната:

България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди една година в тази зала заявих пред вас, че нашето общество трябва да отстои своите демократични права и свободата на словото и да се пребори за налагането на върховенството на закона. За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции. Свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в българския ефир и изтъкнати професионалисти се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво. Все повече закони се променят кардинално с преходни и заключителни разпоредби и се избягва общественото обсъждане и оценката за въздействие. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателство измества безцеремонно обществения интерес. Сривът на доверието и противоречията в коалицията блокират възможностите за конструктивни реформи.

Президентът критикува открито правителството за това, че харчи непрозрачно бюджетни пари,предизвикало етрайна тенденция към намаляване на чуждестранните инвестиции, опорочило е конкурса за закупуване на нови изтребители, в който е присъдена служебна победа на САЩ.

В този контекст Румен Радев изтъкна, че смята за неизбежно провеждането на предсрочни избори и би подкрепил политически проект, ако той работи за модернизация на страната. И в заключение обяви:

Формирам Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ в идните дни. Страната има нужда от нови идеи. България има нужда от таланта, труда и дързостта на всички българи – у нас и зад граница. Предстоят ни избори, предстоят ни месеци на идейно и гражданско усилие. Вярвам, че заедно ще изведем България по пътя на демокрацията и просперитета.

Последваха остри реплики на критиките от страна на правителството. Министърът на финансите Владислав Горанов увери, че нито един лев от разходите за 2018 година не е останал непрозрачен и не е над разчетените с годишния закон за Държавния бюджет.Министърът на икономиката Емил Караниколов опроверга твърдението за отлив на инвестиции, заявявайки, че преди години в България са идвали инвеститори заради евтината работна ръка, а сега заради нейната финансова и макроикономическа стабилност и наличието на квалифицирани кадри. По повод критиката за ориентиране към закупуване на американски изтребител Ф-16, военният министър Красимир Каракачанов коментира, че ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако ние подпишем договор със Съединените щати, ще лети на крилете на най-добрия боен самолет.

Критиките на президента съвпадат с началото на предизборната кампания за евродепутати и намериха широк отзвук в медийното пространство. Вестник „Дневник“ отбелязва в днешния си брой, че за пръв път днес президентът Румен Радев е заявил ясно, че би подкрепил бъдещ политически проект.

Антон Кутев от БСП казва пред в. „Труд“, че Румен Радев влиза много силно в голямата политика, с голяма заявка и с голям рейтинг. В. „Сега“ цитира интервю на социолога Михаил Мирчев пред Би Ти Ви, в което той твърди, че има перспектива около президента Румен Радев да се оформи нов политически проект, който, ако излезе на политическата сцена, лесно ще спечели 7 процента. Вероятната политическа сила обаче нямало да бъде лява или дясна, а центристка и щяла да бъде "препълнена с хора от бившето НДСВ". / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники