Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Лили Иванова празнува 80-годишен юбилей

Лили Ивановаснимка: btvnovinite.bgЛили Иванова

Днес, на 24 април, примата на българската музика Лили Иванова празнува своя рожден ден. Според годината на раждането ѝ, която официално е известна - 1939 г., тя става на 80.

Лили Иванова е родена в гр. Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна и по-късно започва работа като медицинска сестра.

През 1961 г. е одобрена за прослушване в "Концертна дирекция", София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в програмата на хотел "Амбасадор" и театър "Танасе" в Букурещ. Блестящото ѝ представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия.

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата песен на Лили е "Витоша" по музика и текст на Михаил Манолов.

Първия си концерт в България пък изнася през 1964 г. в зала "Универсиада" заедно с Джейн Сверт и рок група "Северните тигри", а първата награда, която печели, е "Златен ключ" през 1966 г. в Братислава.

Днес Лили Иванова има зад гърба си хиляди концерти, стотици песни, десетки албуми и медийни изяви. Наричана "Примата на българската поп музика", Лили е една от най-обичаните певици в България в продължение на десетилетия.

На 80 г. тя споделя, че творчеството е единственото наследство, което ще остави.

"За мен е важно да оставя нещо след себе си. Много е важно обаче какво - къщата ще се срути, само изкуството е вечно. Аз нямам какво да оставя, освен творчеството си", заяви примата на българската музика пред btv.

Лили Иванова обясни, че за нея най-скъпа е публиката, песните и текстовете. Тя бе категорична, че оценката на хората за творчеството й е много важна за нея.

"Ние сме едно цяло с публиката и така вървя през годините", сподели Лили Иванова

Държа на моя език и каквото и да ми казват, българската песен е тази, която избрах и не живея в миналото, важно е какво е днес, заяви певицата и си пожела да е здрава, да има хубави песни и текстове, за да може да радва своята публика още дълги години.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники