Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Фестивалът „Балканска черга” събира на едно място колорита и обичаите на Балканите

Фестивалът „Балканска черга” събира на едно място колорита и обичаите на Балканите

За шеста поредна година в селото на големия български художник Владимир Димитров-Майстора – Шишковци, от 22 до 24 септември ще се проведе традиционният международен форум  „Балканска черга”. Символ на фестивала са чергите, защото, докато трае празникът, могат да се видят колоритът и обичаите на всички народи, населяващи Балканите. На изложението може да се види, че между тези традиционни произведения на изкуството от региона няма голяма разлика. Това показва, че българи, сърби, гърци и македонци споделят един общ дух. През годините този символ на Балканите е сякаш разделян и разпокъсван, но все пак на края съшит. За значението на фестивала ни разказва неговия организатор Борислав Крумов:

Всички искаме да сме заедно. Това може да се види и във фолклора, който звучи в дните на фестивала. Голяма разлика в звученето няма, а само думите са на различен език. Този форум показва, че е хубаво Балканите да бъдат заедно и по този начин да бъдат по-силни. Всеки, който дойде на празника, може да се убеди, че балканските народи имат общи традиции.

Балканска черга

По време на феста има разнообразни конкурси, като един от тях е за кулинарни изделия. Ще има уникални баници, печива от миналото и, разбира се, скара. А на 23-ти посетителите ще могат да опитат  традиционния кюстендилски зелник.

Имаме и конкурс по народна борба. Провежда се на голяма поляна и в него може да се включи всеки, който желае. Участниците имат възможността да се преборят за яре. Поради големия интерес тази година състезателите ще бъдат разделени на аматьори и професионалисти. Нов момент по време на фестивала е състезанието по рязане на дърва. Знаете, в района има много гори и фирми за дървообработка. Има значителен брой хора, които се трудят в тази сфера, и смятаме, че една такава надпревара би била доста атрактивна.

Балканска черга

По време на „Балканската черга” ще присъстват над 2000 участници от 150 групи от България, Сърбия и Македония. Вечерите ще бъдат изпълнени с фолклор и хората ще се вият чак до полунощ. Посетителите ще могат да опитат как се правят грънци или да изплетат кошница. Ако това не е достатъчно, всеки желаещ може да се отбие до къщата-музей на  Владимир Димитров-Майстора, за да види къде е живял и творил художникът. Разбира се, най-колоритен и очакван е конкурсът за най-добра домашна ракия. Кой ще вземе участие и на кого ракията е най-ароматна и пивка?

Традиционно участие вземат гостите от Сърбия и Македония. Знаете, че Босилеград е българска територия, която е останала зад граница, но определено там традициите са запазени и се правят много вкусни неща. Интересното е, че в последните няколко години участник от Македония печели конкурса с ракия, направена от дюли, в която има и мед. Вкусът и́ е уникален и няма кой да я надмине. И тази година сме го помолили да бъде в журито, за да дадем шанс и на другите производители.

Международният фестивал „Балканска черга” е призив да забравим раздорите в миналото, да бъдем заедно и да се радваме на общото си съжителство. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.