Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Жълтите павета – 2016” – мозайка от различни музикални традиции

„Жълтите павета – 2016” – мозайка от различни музикални традиции

Фестивалът „Жълтите павета” отново ще озари София с духа на джаза и етномузиката. Тазгодишното трето издание е изградено като своеобразен диалог между разнолики традиции. Изпълнителите пристигат от САЩ, Гърция, Крим, Туркменистан, Македония, Грузия. Световноизвестните Стоян Янкулов (ударни) и Теодосий Спасов (кавал) ще заредят почитателите си с неизчерпаемата енергия на българския фолклор. Всеки, готов да се впусне в тази феерия от звуци, може да чуе концертите на 7 и 8 октомври от 19 часа в Театъра на  Българската армия.

Нека припомним, че Теодосий Спасов е артистичен директор на „Жълтите павета“. Мениджър е Иван Минчев, от когото научаваме още подробности.

Тази година музикалният фестивал „Жълтите павета” е посветен на китарата и производните на нея инструменти. Софийските павета  ще вибрират заедно със струните на необикновени китаристи като Влатко Стефановски от Македония и Енвер Измайлов от Крим, който ще свири на специфичен вид китара чрез уникален начин на звукоизвличане. Хайг Язджиян от Гърция ще ни покаже един от първообразите на китарата - древния инструмент уд. Фестивалът предлага изключително стилово разнообразие, тъй като отделните състави имат индивидуален облик, който ги отличава от останалите. Всяка вечер ще бъдат представени по две групи. В първата ще участват триата на Хайг Язджиян и Енвер Измайлов. Втората ще започне свпечатляващата грузинската група TheShin, която за първи път гостува у нас, а след тях на сцената ще бъдат Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мино Синелу. Мино Синелу от САЩ е изключителен мулти-инструменталист, който е работил с изявени имена като Майлс Дейвис, Weather report, Хърби Хенкок, Стиви Уондър, Стинг.

След концертите джаз настроението ще бъде продължено с джем сешън от 23 часа в клуб „Максим”. Триото на Любомир Цанев е група-домакин на 7 октомври. Известният пианист вероятно ще разкрие част от пиесите, включени в дебютния му албум, чиято премиера е в края на годината. В навечерието на 8 октомври джаз атмосферата в клуба ще бъде поддържана от Борислав Ясенов квартет. Флейтист, композитор и педагог, Ясенов има издадени три авторски джаз албума. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.