Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Монсерат Кабайе: Животът не е само в черно и бяло

Монсерат Кабайеснимка: bnr.bgМонсерат Кабайе

„Гласът на Испания” – Монсерат Кабайе изпълни със силното си духовно присъствие сцената на Първа зала в НДК снощи и пя заедно с дъщеря си Монсерат Марти, тенора Джорди Галан и Симфоничния оркестър на Българското национално радио в един незабравим спектакъл. Въпреки възрастта и влошеното си здраве, оперната прима, която бе за трети път в България, показа колко силна може да бъде любовта към музиката и отдадеността на твореца към изкуството.

В концерта прозвучаха различни оперни арии, дуети, увертюри и прелюдии, както и испанския музикално-драматичен жанр, близък до оперета – сарсуела. Диригентът, маестро Рикардо Естрада, показа завидно майсторство, водейки умело един от най-престижните ни оркестри. Родната публика за пореден път успя да се докосне до една от последните диви, сравнявани с великата Мария Калас.  Да припомним, че звездният миг на Монсерат Кабайе настъпва на 20 април 1965 г., когато се превъплъщава в образа на Лукреция Борджия на сцената на „Карнеги Хол”, Ню Йорк. Веднага след това я канят от „Метрополитен опера”, където пее във „Фауст” на Гуно. Световната ѝ слава нараства и след изпълнението на хита „Барселона” с Фреди Меркюри. В кариерата си тя е изпълнявала роли в „Мадам Бътърфлай”, „Турандот”, „Тоска” и „Джани Скики“ на Джакомо Пучини, "Трубадур“ на Джузепе Верди и т.н. Партнирала си е с най-обичаните оперни тенори – Лучано Павароти, Пласидо Доминго и много други.

Часове преди да излезе на сцената, мадам Кабайе сподели свои мисли за живота и изкуството:

Моята работа е изпълнена с много воля и усилия. Винаги съм се опитвала да дам най-доброто от себе си, за да оправдая очакванията на публиката към мен, както и тези на авторите на произведенията. Ако не го правиш, значи да ги лъжеш и да ги обидиш. Трябва да приемаш онова, което ти се случва с обич. Трябва да можеш да даряваш любов, особено на онези, които не ти дават такава. Човек затова е тук, за да помага на другите, а не за да живее за себе си. А за спомените си от живота и дългата си кариера, дивата добави: Съпругът ми често казва, че трябва да напиша книга за живота си, но не мисля, че ще съумея да го направя. Спомените се изразяват с говорене, а не са в черно и бяло.

Маестро Рикардо Естрада споделя за гранд дамата на оперната музика:

В историята на операта винаги е имало прекрасни гласове, но винаги има едно по-високо стъпало, на което стоят избраните. Аз мисля, че Монсерат е над всички, защото винаги е служила и е била вярна на композиторите и на стила, който е пеела. Тя е Ангел. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.