Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Джаз фестивалът в Русе – стилово многообразие и прекрасна публика

Джаз фестивалът в Русе – стилово многообразие и прекрасна публика

Повече от четири десетилетия Джаз фестивалът в Русе представя най-доброто от българската сцена. През годините в програмата са присъствали и изпълнители от други страни, без това да е било акцент в концепцията на организаторите. Четиридесет и първото издание, завършило преди дни, със сигурност ще запомним с най-силното чуждестранно присъствие в историята на събитието.

Сред най-младите участници бяха певците от чешкия а капелен секстет Skety – име, което си струва да запомним заради професионализма и прекрасната енергия, с която зареждат талантливите музиканти. Ето и впечатленията на Марта, една от певиците.

Имате чудесен фестивал и страхотна публика, най-добрата, която сме имали някога. Хората в Русе обичат джаза, разбират музиката, оцениха чувството ни за хумор. Мога да кажа, че обичам този град и по друга причина – тук е роден Елиас Канети. Радвам се, че мога да посетя родната му къща.

Много съм радостен, че за това издание успяхме да поканим чуждестранни участници – споделя саксофонистът Борис Петров-Парчето, артистичен директор на форума.Това не е най-старият български джаз фестивал, но е единственият, който се провежда без прекъсване толкова дълъг период от време. Заслугата е на община Русе, която винаги го е подкрепяла. Правя подбора на програмата така, че да има стилово разнообразие. В постоянна връзка съм с български и чуждестранни изпълнители, следя техните концертни изяви, новите записи. Фестивалът е основан през 1975 г. от моя баща Петър Петров - Парчето като Национална джаз среща, но в края на 80-те гостуваха музиканти от Полша, Унгария и др. След промените през 1989 г. баща ми предпочиташе да кани български джазмени, за да поддържа духа им. Продължавайки неговото дело, реших, че е време форумът да стане международен.

Борис Петров откри фестивала, заедно с Волфганг Шмид – баскитара и Томас Лангер – китара от Германия.

За първи път свирим заедно – разказва Борис. – Идеята беше на г-н Даниел Джумалийски, който се занимава с рекламата на фестивала. Преди  години той организира у нас на концерти на Били Кобъм и Волфганг Шмид. Нарекохме проекта S-P-L-D – по първите букви на нашите фамилни имена. На барабаните беше Николай Данев. Волфган Шмид е член на Джаз асоциацията в Мюнхен. Записвал е албуми с Били Кобъм и други световноизвестни музиканти. Бързо намерихме общ език, а публиката прие много добре проекта.

На сцената в Русе певицата Мирослава Кацарова представи програмата Desafinado Live, заедно с Христо Йоцов – барабани, Мирослав Турийски – пиано, Веселин Веселинов-Еко – контрабас. А Владимир Кърпаров гостува с музика от своя нов албум, изпълнена от българския вариант на Владимир Кърпаров квартет – Стоян Янкулов-Стунджи на барабани, Васил Спасов – пиано, Радослав Славчев – бас, със специалното участие на Недялко Недялков – кавал.

Класически цвят в програмата на джаз фестивала внесе „Йоцов кларинетен сектет”. Нашата музика е „между няколко бряга” – думи на Борислав Йоцов, основател на секстета. – Джазът присъства много осезателно, но има елементи от различни стилове. Несъмнено това, че заедно с нас е джаз пианистът Теодор Петков, доста наклонява везните. Радвам се и съм благодарен, че формацията получи покана за този фестивал, а публиката в залата ни аплодира наистина много сърдечно.

Винаги свиря в Русе с огромна радост – каза пианистът Марио Станчев, който от години живее във Франция. – Още като съвсем млад съм гостувал тук, бях приятел с основателя на фестивала. Обичам хората в този прекрасен град, това е най-топлата публика, която човек може да срещне по света.

В крайдунавския град Марио Станчев представи своя нов проект Jazz Before Jazz, записан във Франция заедно със саксофониста Лионел Мартен.

Имал съм немалко концерти в България, но познавам страната и от разказите на Марио – споделя Лионел. – За първи път свирих в Стара Загора и това е един от подаръците, които животът ми поднесе – там срещнах американския саксофонист Джордж Гарзон, който също участваше във фестивала. Бях решил да се отказвам от музиката, но той ме убеди да не го правя. Заедно с него и Марио направихме проект, който представихме на поредица от концерти. Фестивалът в Русе има чудесна програма, чух интересна музика, срещнах се с прекрасни изпълнители. Ние с Марио решихме да свирим без микрофони и това скъси дистанцията между нас и публиката. Преживяването беше незабравимо. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.