Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пет акорда за джаз и парфюми – Лоран Асулен за своя проект и връзката си с България

Лоран Ассуленснимка: bnr.bgЛоран Ассулен

За това, което прави французинът Лоран Асулен, наистина заслужава да потърсим специална дума. Той самият я е намерил – в заглавието на проекта си, наречен MUSIsCENT, обединявайки думите „музика“ и „аромат“. Лоран е парфюмен експерт, но е и професионален музикант. Ето защо решава да съчетае голямата си любов и към двете необятни области в „Парфюмирания концерт“ („The Perfumed Concert“). От години обикаля света със своята музика, съчетана с аромати, създадени от самия него.

Малко преди Коледа той се срещна и с българската публика – на камерен концерт, организиран от голяма търговска верига. Оказа се, че Лоран има специална връзка с България, макар досега да не е бил тук. Ето и какво разказа той за Радио България:

За първи път съм в страната ви, за да представя своя „Парфюмиран концерт“. Работил съм в парфюмерийната индустрия, но съм завършил също икономика и чужди езици, както и пиано (класика и джаз) в консерваторията в Лион, където учих джаз пиано при Марио Станчев (известен джаз музикант, който е роден в София). Когато реших да напусна индустрията и да стана професионален музикант, аз все още имах силна страст към парфюмите и исках да намеря връзка между тези две сетива – способността да усещаме аромати и да слушаме музика. Исках да развия този проект и да „сложа парфюмите“ в моята музика. Но не просто това – реших сам да създам специални парфюми. Изучавах какво се случва с мен когато помирисвам различни аромати, за да мога да ги изразя чрез музиката – чрез вибрациите, интензитета на звука, модулациите, чрез огромните възможности на пианото. Исках всичко да бъде много добре подготвено и разговарях с различни специалисти – лекари, психолози. Бях мениджър на проекта за създаването на парфюмите. Обърнах се към компании, които да ми помогнат в съчетаването на различните суровини, за да създам това, което е в представите ми. Работих с може би най-голямата компания в света в тази област и работих с трима майстори парфюмери от Ню Йорк, Бразилия и Париж. Развихме тези пет „акорда“от аромати и аз композирах музика върху тях. В концерта представям една пиеса с парфюм, една – без. За да може публиката стъпка по стъпка да навлезе в идеята за единство между ухание и звук. За всяка от „парфюмираните“ пиеси, публиката получава отделен аромат от тези, които създадох с помощта на експертите. Цялата програма е съставена от мои композиции.

Лоран е представял необичайния си проект във Франция, Люксембург, Италия, Русия, Бразилия, Корея, Ангола и др. Мечтае да посети и Индия, Китай… „Парфюмираните концерти“ не са предназначени за голяма аудитория поради идеята за създаване на различен, съкровен свят от приятни усещания. Досега пианистът е издал три компактдиска, един от които е в трио, заедно с Марк Мишел Льобевийон (бас) и Матьо Шазаран (ударни). Очаква се през 2017 триото да представи още един албум. А Лоран е убеден, че иска отново да се върне в страната ни.

В България дойдох с много позитивна нагласа – казва той. – Разбира се, това, че съм учил при Марио Станчев, е една от причините за интереса ми към вашата страна. Но има и нещо, което не съм ви казал още – аз съм евреин по произход. Знам какво са направили хората тук за спасяването на българските евреи, слушал съм разкази от моите баба и дядо. Преди време прочетох в една книга подробности около събитията тогава и бях много развълнуван. Това ме свързва със страната и народа ви по много специален начин. От друга страна, като много чувствителна личност, мога да усетя дълбоката доброта и добронамереност на българите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.