Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Месец на българската култура в Москва

Месец на българската култура в Москва

Българска реч звучи често в центъра на Москва през месец март по време на поетични четения, дискусии, ателиета, открити уроци и изложби. В момента в руската столица се провежда Месецът на културата и литературата на България – съвместна инициатива на Българския културен институт и новооткрития Център за славянски култури към Библиотеката за чуждестранна литература.

Събитията са толкова много, че могат да се набележат само акцентите. Сред театралните прояви е представянето на филма за Крикор Азарян "Чехов х 3” от поредицата "Умно село". Фотоизложбата „Образи незабравими” от Народния театър „Иван Вазов” е повод за дискусия на тема „Н. О. Масалитинов и неговото влияние върху българското театрално изкуство”. Голям е интересът и към гостуването на поета Георги Борисов.

В рамките на Месеца на българската култура ще бъдат представени книги на проф. Иван Стоянов и Андрей Кудин, както и произведения от серията „Нов български роман”. Изложби с книги съпътстват много от проявите, като една от тях разкрива различни възгледи към Руско-турската война на поети, дипломати и общественици, сред които са Аксаков, Чернишевски, Достоевски и Тургенев. Дискусиите възникват спонтанно, особено след полемични филми като „Ботев в сянката на паметник” на режисьора Жезко Давидов. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.