Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Поглед в миналото с изложбата „София в зората на свободата“

Поглед в миналото с изложбата „София в зората на свободата“

Какъв е бил центърът на София, какво е било ежедневието на хората и как са се чувствали те във времената след Освобождението на България? Това показва изложбата „София в зората на свободата“ на Регионалния исторически музей – София, посветена на 139 годишнината от Освобождението на страната ни. Посетителите могат да се насладят на изкуството на австриеца Йозеф Обербауер, представено в 22 акварела. Той е бил служител в софийския кадастър. Учил инженерни науки и художествено изкуство в Австрия, Обербауер пристига в България да търси своето поприще, след като не завършва образованието си в родината. Повече за изложбата научаваме от Марияна Маринова, завеждащ научна и експозиционна дейност.

София в зората на свободата

В тези картини виждаме една изчезнала София, каквато отдавна не съществува. Може да се видят типичните носии от онова време. В пейзажите има гледки, които вече не съществуват. Такива са Часовниковата кула, Златарската чаршия, Сливнишкия хан, едни места, които оживяват с картините на Йозеф Обербауер.

София в зората на свободата

Много от местата, които са изобразени в картините, могат да се разпознаят и днес. Това е ценна информация за миналото на София, запазено в картините на Обербауер. Изложбата предизвиква голямо любопитство в младото поколение, тъй като то иска да попие от историята на своя град. Затова е интересно да разберем какви са бъдещите проекти на музея, дали няма да представят изложба с картини на миналото и фотоси от настоящето.

Имахме такава идея, но времето, за което реализирахме тази изложба, беше ограничено, – отбелязва Марияна Маринова. – Всичко това изисква една по-продължителна подготовка с избиране на гледни точки и специални фотографски умения. Такова нещо ще бъде хубаво да се представи не само в изложба, а и в албум, каталог. Тази концепция е заложена в нашите планове.

София в зората на свободата

Експозицията продължава до края на март. В допълнение към нея са изложени самоварът и сабята на Панайот Хитов, които са били дар на българския революционер от руското командване за участието му в Руско-турската война. Също така посетителите могат да разгледат предмети, изработени и продавани от майстори-занаятчии на Златарската чаршия в София. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.