Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започва фестивалът „Софийски музикални седмици“

Започва фестивалът „Софийски музикални седмици“снимка: bnr.bg

На 22 май започва Международният фестивал „Софийски музикални седмици”. До 10 юли столичната публика ще може да избира между повече от 30 концерта – солови, камерни и симфонични. Нека припомним, че фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” за 2017-2018 г. на Европейската фестивална асоциация.

Дни преди началото организаторите съобщиха новината за звездния концерт, с който се открива събитието – в зала „България“ ще гостува оркестърът на Мариинския театър в Санкт Петербург с диригент Валерий Гергиев.

Преговорите бяха няколко месеца – пояснява Момчил Георгиев, програмен мениджър на фестивала. – Затова и не можехме да огласим събитието преди да сме сигурни, че Валерий Гергиев ще успее да включи концерта в София между други два. В петък (19 май) той дирижира концерт на открито на „Трафалгар скуеър“ в Лондон, ден след гастрола си в София също има концерт. Точно 30 години този известен диригент не е идвал в България. Преди това, в течение на 6-7 години е дирижирал в Бургас, Русе, София. Има три концерта заедно със СО на БНР, те са записани и се пазят във фонда на нашата медия. В „Златната книга“ на радиосъстава той е написал: „Вие знаете колко много ви обичам!“ Затова и концертът е под наслов „Завръщане“.

Както всяка година след първия звезден концерт, следва интересна програма – казва още Момчил Георгиев. – Ние сме фестивал на премиерите, на българската музика, на младите изпълнители, на съчетаването на български и чуждестранни проекти и изпълнители. Също така имаме един важен раздел – „Европейски столици гостуват на София“. Този път гостите са българи, които правят кариера в чужбина и не са много добре познати в родината си. Сред тях са пианистките Лили Бояджиева и Мария Мартинова. От САЩ пристигат Лора Чекоратова ( пиано) и Георги Вълчев (цигулка), Анна Леви (пиано) от Ванкувър. В афиша са и имената на Людмил Ангелов, Пламена Мангова, Евгени Божанов – пианисти с много добра кариера по света, които са обичани от нашата публика. За първи път фестивалът е под патронажа на президента на Република България. За първи път имаме рубрика „Композитор на фокус“. Това е Георги Арнаудов, който тази година навърши 60 години. Има премиери на негови творби, има няколко концерта, в които ще звучи негова музика, а официалното честване е на 21 юни в Първо студио на БНР. Включили сме за първи път и „Инструмент на фокус“. Тази година това е виолончелото и разбира се – виолончелистите, които са от различен „калибър“, възраст, натюрел. Те са подготвили изключително хубава и непозната музика за соло виолончело. В програмата има и хорови концерт. За първи път в рамките на фестивала се организира „Национална среща на момчешките хорове“, която е на 24 юни в НМА „Панчо Владигеров“. Сред вокалните произведения бих искал да обърна внимание на програмата „Непознатият Ненов“ – изключително интересни и неизвестни шедьоври на вокалната лирика, създадени от нашия композитор Димитър Ненов през 20-те и 30-те години на ХХ век. Възпитаник на Руско Русков и НМА в София,  баритонът Марчин Брониковски избра да отпразнува 25-годишнината от началото на своята кариера в Софийската опера, там, откъдето започва професионалният път на този толкова известен и търсен днес солист. Концерт ще има и Светлина Стоянова, която все още е студентка, но вече печели големи конкурси и прави световна кариера. Да не пропуснем и концерта на Елена Башкирова – другото звездно име. Тя има концерт на 23 май, ден след концерта на Оркестъра на Мариинския театър и Валерий Гергиев. За нас е голяма чест присъствието на изпълнител от такава класа. Тя ще бъде солист на Софийската филхармония.

Разбира се, за програмата на този престижен фестивал може да се говори дълго. Предвидени са още много световни премиери, сред които и произведения, написани специално за фестивала, представяне на албуми с класическа музика. Изпълнителите, които ще чуем, са представители на Австрия, Великобритания, Канада, Испания, Италия, Косово, Полша, Люксембург и България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.