Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Големите звезди и големите оркестри“ се срещат в Стара Загора

„Големите звезди и големите оркестри“ се срещат в Стара Загора

На 8 юни в Стара Загора официално се открива шестото издание на „Джаз Форум – Стара Загора“. Събитието започна с предфестивални концерти (на 5,6 и 7 юни) от поредицата „Джаз за деца“, както и с безплатни кинолектории на тема „Големите оркестри“ с водещ Цветомир Цанков. Такова е и мотото на това издание – „Големите звезди и големите оркестри“.

Както споделя артистичният директор Венци Благоев, в програмата е отделено внимание на няколко знакови за историята на джаза годишнини. През 2017 г. се навършват 100 години от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилеспи, както и от регистрирането на първия аудиозапис на джазова музика.

В първата фестивална вечер е концертът на джаз певицата Хилда Казасян, барабаниста Христо Йоцов и Биг бенд от гр. Русе с диригент Димчо Рубчев. Те ще представят програма, посветена на Ела Фицджералд. Голяма част от аранжиментите са написани от Христо Йоцов специално за Хилда и представляват нов прочит на известни джаз стандарти.

Почит към легендарните Телониъс Монк и Дизи Гилеспи е проектът „Между златото по пръстите и златото в пръстите: Monk & Dizzy tribute band" (на 9 юни). В него се срещат емблематични имена от българската джаз сцена. Сред тях са Шибил Бенев (пиано, китара), Петър Момчев (саксофон), Венцислав Благоев – тромпет и др. В афиша на събитието са също Zara Dixieland All Stars с проф. Владимир Радулов – пиано и вокал. Публиката ще чуе и Военен биг бенд – Стара Загора, с диригент кап. Цветомир Василев. Солисти са Крег Бейли (САЩ) – саксофон,  Милица Гладнишка, Марина Господинова и др.

Във финалната вечер на сцената ще бъдат Биг бендът на Сръбското радио и телевизия и Фестивален ол старс биг бенд. Изпълнителите във Фестивалния бенд са подбрани от Антони Дончев, който е и диригент на формацията. В него свирят музиканти от Испания, Франция, Англия и САЩ. Солист е американският тромбонист Конрад Хъруиг, а в състава му е и саксофонистът от Великобритания Анди Скофийлд.

Преди откриването на 8 юни е предвидено диксиленд шествие, което ще отведе публиката и гостите до откритата сцена, построена в Античния форум „Августа Траяна“, където по традиция се провеждат концертите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.