Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мацуев представя за първи път в Европа 4-и концерт на Рахманинов - и то пред софийската публика

Мацуев представя за първи път в Европа 4-и концерт на Рахманинов - и то пред софийската публика

България става първата европейска страната, в която руският виртуозен пианист Денис Мацуев ще представи 4-ия концерт на Сергей Рахманинов за фортепиано с оркестър. С това се похвали самият музикант, който даде интервю за ТАСС от софийското летище.

"Четвъртият концерт на Рахманинов за мен е ново произведение, аз вече го изпълних във Владикавказ и Иркутск, но във вторник то ще бъде за първи път поставено през европейската аудитория", отбеляза Мацуев. Той допълни още, че първоначално концертът му в София не е бил включен в графика му, но молбата на диригента Валери Гергиев е спомогнала той да се състои.

"Вчера бях в Китай, където участвах в откриването на нова зала. В сряда пък ме чака запис на програмата "Синя птица" и концерт в Москва. София не влизаше в плановете ми, но Гергев ме помоли и аз направих този луд 10-часов полет с три прекачвания, за да кацна тук и да взема участие в концерта, посветен на 140-годишнината от Освобождението на България в руско-турската война, заедно с Мариинския театрален оркестър", разказа още руската звезда в клавирното изкуство.

Той не скри и вълнението си от предстоящата си среща с българската публика, тъй като той е уверен в нейната "топлота и гостоприемност".

Както БГНЕС припомня, на 3 октомври в Зала 1 на НДК предстои класическия концерт, обединил в себе си три колоса на руския симфоничен авангард – Сергей Рахманинов, Игор Стравински и Дмитрий Шостакович. Програмата е събрала изключителни произведения, които поради своята мащабност и трудност не се изпълняват в една концертна вечер и могат да бъдат изпълнени само от най-велики музиканти като Маестро Гергиев, неговия виртуозен оркестър и изключителния пианист Денис Мацуев. Преди концертът пък президентът на България Румен Радев ще връчи на прословутият руски диригент орден "Св. Кирил и Методий", първа степен, в знак за признаване на заслугите му в областта на културата и изкуството, както и за приноса му за укрепването на културните връзки между България и Русия . /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.