Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Music for two, или как се обединиха барокът и ръченицата

Music for two, или как се обединиха барокът и ръченицата

Music for two е иновативен, единствен по рода си звукозаписен проект. Той обединяват барокова, класическа, романтична и съвременна музика, изпълнена от две цигулки. Зад него стоят българката Кремена Николова и руснакът Антон Мартинов. За първи път в България те изпълниха своята програма в края на септември в първо студио на БНР.

Казвам се Кремена Николова и съм цигуларка. Родена съм в Сливен, но съм завършила музикалното училище в Бургас. След него и висше музикално образование в НМА „П.Владигеров“. От пет години живея в Италия, активно концертирам като солиращ и камерен музикант. Организирам собствен фестивал, като в момента подготвям и неговото четвърто издание във Венеция. Щастлива съм, че от няколко години, първо като студент, а сега и като камерен партньор, имам шанса да съм на една сцена с невероятния руски цигулар Антон Мартинов. Той е всестранно развит музикант, тъй като е и пианист, диригент и композитор. Ние започнахме да записваме един голям цигулков проект, озаглавен Music for two, който включва барокови и съвременни пиеси за две цигулки. Радвам се, че от БНР оцениха нашата програма и ни поканиха да направим концерт. Получи се едно мини турне от пет концерта в пет български града.

Освен столицата, Казанлък, Сливен, Пловдив и Бургас са останалите градове в които почитателите на тази музика са имали възможност да оценят майсторството на двамата цигулари. Кремена разказа и как се е родила идеята за осъществяването на Music for two:

Идеята за проекта Music for two се роди на шега. Антон Мартинов си партнира с някои от най-големите имена от световната сцена. Сред тях е и Иври Гитлис, с който са близки от Париж. Един ден му отидохме на гости и той поиска да му изсвирим нещо. Ние вече бяхме изпълнявали част от тази програма, но само за удоволствие. Гитлис много ни хареса и каза, че трябва непременно да запишем тази музика, след което Антон Мартинов написа няколко пиеси, които по-късно прераснаха в „Сюита сол мажор“. Публиката остана много впечатлена от сюитата, заедно с още две барокови сонати на Жан-Мари Льоклер, които са в програмата. Така в двата диска включихме Шест сонати за две цигулки, оп. 3 – наше интегрално изпълнение. В първият диск има барокова „Сюита сол мажор“ в седем части. Трябваше да сложим накрая нещо специално и отличително. Това е Бернер танц – местен народен танц, който е написан от Антон, докато е бил в Швейцария. За втория диск записахме друга барокова сюита – в ре минор, композирана отново от Антон Мартинов. Там отличителната пиеса се казва Barocianizа (Барочиница) – комбинация между барокова музика и българска ръченица, също авторска на Антон. Така в края и на двата диска има по една финална, отличаваща се част, която е вдъхновила Антон от фолклора.

За съвместната си работа с Антон Мартинов Кремена сподели:

С него се запознаваме преди осем години в България. Тогава аз още бях студентка в Музикалната академия в София. Професор Минко Балкански – български физик, който живее и работи в Париж, правеше там много неща за българската култура. Едно от събитията беше да организира всяка година по един майсторски клас, като за водещи канеше големи имена от френската класическа сцена. През 2009 г. той покани проф. Антон Мартинов и така аз попаднах в този майсторски клас. Бях силно впечатлена от начина на изпълнение и преподаване на руския цигулар. През следващите години посетих още няколко негови майсторски класове в други държави. Първата покана за съвместен концерт от негова страна беше през 2011 година. С времето започнахме да свирим по-често като цигулково и клавирно дуо, тъй като той е и пианист. Фактът, че умее еднакво добре да солира на двата инструмента, да композира и да дирижира, прави музикалното му изпълнение много по-пълноценно и задълбочено. Той живее от 25 години в Париж, където е артистичен директор на престижния музикален фестивал Printemps du Violon Festival. Професор е по цигулка в Кралската консерватория в Белгия. Всестранно развита личност, която пътува и свири по цял свят. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.