Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЮНЕСКО включи Габрово в мрежата си от творчески градове

Вежди Рашидов и Ирина БоковаВежди Рашидов и Ирина Бокова

Габрово стана част от творческите градове под егидата на ЮНЕСКО. Това обяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов след срещата си в Париж с генералния директор на организацията Ирина Бокова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Преди 4 месеца Габрово влезе в надпреварата за включване в мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО. Като свои предимства общината изтъкна, че това е град на занаятите и индустрията, столица на хумора и сатирата, както и град, който съхранява и популяризира народния и местния фолклор.

С решението, което трябва да бъде обявено официално утре по време на Генералната конференция на 39-ата сесия на ЮНЕСКО,

Габрово става вторият български град, който попада в мрежата на организацията. Първият е София, който беше добавен през 2014 г., след като беше обявен за "Град на киното".

Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г. за насърчаване на сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за растеж. Към момента в нея членуват 116 града от 54 държави. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники