Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българското участие на Montreux Jazz Festival Japan, или българският глас на японската музика

Българското участие на Montreux Jazz Festival Japan, или българският глас на японската музика

В началото на ноември Ваня Монева, заедно с няколко певици от хора, който носи нейното име, взе участие в японското издание на известния джаз фестивал в Монтрьо. Основател и неизменен диригент на състава от 1994 г., тя е сред най-известните дами в нашето съвременно хорово изкуство. А хорът, който ръководи, отдавна е извоювал международно признание. Изявата им на такъв форум не би учудила тяхната предана публика. Наред с многогласните народни песни на изтъкнатите български композитори, сред които Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Петър Льондев и др., хорът впечатлява с широкия си спектър на музициране в различни стилове. Репертоарът му включва църковни песнопения, джаз, поп, world music, кантатна, ораториална, филмова, театрална музика. Многобройни са отличията, които гласовитите певици и техният диригент са получили през годините, както и възторжените отзиви за тях. Обобщаваме ги с прочувственото признание на американския изпълнител и продуцент Райън Лесли: „Хорът ме кара да настръхвам, звукоизвличането им ме пренася в друго измерение, благодарение на маестра Монева. Уникална е!“

За скорошното участие в Montreux Jazz Festival Japan, за интересната джаз връзка между японския и швейцарския град, както и за пословичната любов на японците към българския фолклор разказва Ваня Монева:

На този фестивал ни заведе дългогодишното сътрудничество с Джун Мияке – един от най-ярките японски композитори, който работи в Европа, САЩ и Япония, разбира се. Представихме новите му творби, които сме записали с хора в Първо студио на БНР. За нас това е първо участие в този реномиран фестивал, който от десетилетия се провежда в Монтрьо, а от 2015 г., за източната част на Земното полукълбо, се организира в Токио. С моите момичета огласихме отново Япония с музика, която е създадена от композитора Мияке, но текстовете са на български. Композиторът много държи да пеем на нашия език, намира, че така гласовете изразяват по най-красив начин музиката му. Всички текстове съм написала аз, по негова молба, като той ме насочваше за музикалния изказ, който търси и който искаше да е близък и до българската душевност. Така допълнихме неговото творчество с българските гласове. Според отзивите, по време на тричасовия концерт, в който бяхме заедно на сцената с голям бенд , съставен от световноизвестни музиканти, най-ярко са се откроили български гласове с тембровата топлота, с разнообразието на музикалните щрихи. Всичко това впечатлява и грабва публиката.

Хорът, дирижиран от Ваня Монева, е гостувал в Япония през 2009 г., все още с предишното си име – „Космически гласове“. Публиката там добре познава състава и от записите, достигнали до многобройните почитатели на нашия фолклор.

Японците имат любими български песни, които са в нашия репертоар и обикновено ни молят да ги изпълняваме. По време на това посещение в страната при нас дойдоха две представителки на група, която пее само български народни песни. Двете дами ни казаха, че всяко лято идват в България, посещават всички фолклорни събори – в Копривщица, Рожен… А това лято ще дойдат на един курс, който се провежда в Музикалната академия в Пловдив. Те попяха сами, после пяхме заедно. Получи се емоционална среща. Обещахме си, когато дойдат в България, да се видим отново. Японците ни познават не само от нашите гостувания. Хор „Космически гласове“(както се наричаше тогава) изпя националния химн „Кимигайо“, аранжиран от Мияке. При закриването на Олимпиадата в Рио, когато губернаторът на Токио поемаше знамето, тъй като Япония ще е следващият домакин на Олимпиадата през 2020 г., прозвучаха нашите гласове. Поканата да изпълним химна получихме от най-високо правителствено ниво. Този невероятен шанс ни донесе и голяма популярност в Страната на изгряващото слънце. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.