Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Три вечери джаз край Дунава

Три вечери джаз край Дунава

След броени дни в рамките на три вечери Русе ще бъде домакин на четиридесет и второто издание на „Джаз фест Русе“. Това е най-старият български джаз форум, създаден от Петър Петров-Парчето през 1978 г. След неговата кончина през 2013-а традицията е продължена от сина му, саксофониста Борис Петров. Какво могат да чуят джаз меломаните от 16 до 18 ноември:

Първо ще споделя за Ангел Заберски квинтет, с чиято програма започва фестивалът тази година – разказва Борис. – Аз работя с него от 25-30 години и много добре съм запознат с таланта му като композитор. Той предимно пише за биг бенд като формат, но разбира се, по-камерните състави също са сред приоритетите му. В случая е в квинтет, заедно с Михаил Йосифов–тромпет, Стоян Янкулов – ударни, Борис Таслев – контрабас и с мен. Публиката ще чуе негова обработка на арията Nessun dorma („Никой да не спи“) от операта „Турандот“ на Пучини. В друга пиеса – „Сладка чубрица“, Ангел е вплел фолклор с джаз, „Хип хоп реге“ пък е в коренно различен стил пиеса. Така че програмата на Ангел Заберски квинтет, с която откриваме „Джаз фест Русе“, е много пъстра.

Постарал съм се стилистично да структурирам вечерите на музикалното събитие. Още един квинтет ще чуем на 16 ноември – „Хоризонти“, съвместен френско-български проект, представен от цугтромбониста Георги Корназов. Той живее и работи във Франция повече от 25 години и сега гостува в Русе с френски музиканти – Жофроа Тамизие – тромпет, Маню Коджиа – китара, Марк Бюронфос – контрабас и Кристоф Марге – ударни. Георги Корназов е солирал с биг бенда на БНР, а вече се превръща и в един от най-изявените джаз композитори.

Френската линия с българско участие ще продължи и през втората фестивална вечер с участието на певицата Маги Алексиева-May (Мей), която ще гостува с французите Жан-Шарл Батистела – пиано, Тома Кордоли – бас и Александър Готие – ударни. А преди тях на сцената в „Доходното здание“ ще се качат музикантите от „Фънкалеро“, родна фънк формация, създадена от пианиста Васил Спасов и, за щастие на феновете, възобновила своята концертна дейност. В нея свирят Димитър Льолев – саксофон, Мирослав Иванов – китара, Радослав Славчев – бас и Георги Барков – барабани.

Чест гост на нашия джаз фестивал – продължава Борис Петров – е диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. Той ще свири със своята отворена формация 3UP, но в случая е квартет и ще бъде 4 UP, в състав Росен Захариев-Роко – тромпет, Михаил Иванов – контрабас и Атанас Попов – барабани. Мишо е млад музикант, много талантлив басист, който живее и работи от няколко години в Италия.Сега за първи път ще участва на русенския джаз фестивал.

Събитието ще завърши с испанския състав Patax, който ще покаже огнени фламенко ритми, смесени с джаз и поднесени в компанията на танцьорка. Публиката може да очаква много силни емоции, типични за испанската култура. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.