Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Банско филм фест – разнообразие от екстремни преживявания и приключения

Банско филм фест – разнообразие от екстремни преживявания и приключенияснимка: bnr.bg

Повечето от лентите са снимани в изключително трудни условия, на най-непристъпните, но затова пък изключително привлекателни, точки на света, понякога и с риск за живота. Неповторимото изживяване по време на прожекциите, правят фестивала все по-популярен не само у нас. Тазгодишното издание е под почетния патронаж на министъра на туризма на България – Николина Ангелкова. БНР е медиен партньор на проявата. Повече подробности за 17-ото издание на Банско филм фест научаваме от Петър Атанасов – председател на сдружението „Международен фестивал на планинарския филм“:

Богата филмова програма. Рекорден брой филми в историята на фестивала – повече от 120 от 31 страни на 5 континента. Те представляват най-доброто в тази област от миналата и тази година. В програма има акцент, който говори за ново качество. Това е филмът, носител на „Оскар“ за документално кино през 2015 г. – „Момиче в реката – цената на опрощението”. Режисьорката Шармийн Обаид-Чинои е носител и на още един „Оскар“ за филма си „Да запазиш достойнство“ (2012). Географски филмите обземат най-непристъпните, най-негостоприемните, най-труднодостъпните райони и места на нашата планета.

В какво се изразява българското участие в този международен форум?

България се представя с 6 доста разнообразни филма.

Едни от тях са посветени на постиженията на нашия най-активен и най-силен алпинист в последните години – Боян Петров, който ще бъде и гост на фестивала. Има филм за Кирил Николов – Дизела и за рекорда му, преминавайки маршрута Ком-Емине по билото на Стара планина.

Филмът „Непознатият Киргизстан“ разказва за пещерната експедиция, реализирана в тази далечна азиатска държава. Друг филм е за женския рекорд на Антония Григорова по трасето Ком-Емине. Има филм, посветен на проекта за проникване в Големия леден щит на Патагония и евентуалното му прекосяване в бъдеще. Сред шестте български филма е и документалният „След края на света”. Той разкрива живота на българските учени, които четвърт век изследват най-студеното и най-ветровито място на планетата – Антарктида.

За гостите на тазгодишния фестивал, които сасред най-известните представители на екстремните и планинарски спортове, Петър Атанасов споделя:

Трудно ми е да отделям имена, но все пак ще спомена няколко. Герлинде Калтенбрунер от Австрия – първата и единствена жена в света, изкачила всички 14 най-високи върхове без кислороден апарат. Сара Отън от Великобритания – първата жена, направила самотна околосветска обиколка със силата на мускулите си – бягане, колоездене, като в рамките й с гребане е прекосила, в режим на пълна автономност, с лодка Тихия и Атлантическия океан. Един от най-големите алпинисти в историята на алпинизма Петер Хабелер – партньор на Райнхолд Меснер, при първото изкачване на Еверест без кислород. Ерик Макнейър-Лондри от Канада е на 31 години, но има две достигания до Южния полюс, шест пъти е прекосявал Гренландия, един от най-големите водачи на кучешки впрягове, прекосил и пустинята Гоби. Полският екстремен бегач Пьотр Херцог. Полякинята Малгожата Войтачка, петата жена в света, която тази година стигна до Южния полюс, пак в режим на пълна автономност. Тук ще бъде – в рамките на представяне на Мароко, и първият мароканец, изкачил Еверест – Насер ибн Абделджалил.

Петър Атанасов определя детската и младежката програма на Банско филм фест като „фестивал във фестивала“. Тази проява, ориентирана изцяло към младата публика, предвижда занимания с деца на различни възрасти – работилници, семинари, лекции, състезания по ориентиране, демонстрация на основните похвати на леководолазното дело. Съпътстващата програма на фестивала предвижда шест изложби, от които пет фотографски и една живопис. Интерес за посетителите ще представлява проектът на Българския антарктически институт, представящ карти и историята на картографията на Антарктида. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.