Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Показваме в Москва шедьоври на християнското изкуство

Показваме в Москва шедьоври на християнското изкуство

Боянският псалтир от ХІІІ век и златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ ще блестят от утре в прочутата Третяковска галерия в Москва. Те са част от уникалната изложбата „Шедьоври на християнското изкуство от България" на НИМ. За първи път от създаването си преди 45 години националната съкровищница гостува със своя експозиция на световноизвестната галерия в Москва.

Изложбата ще бъде открита от българския посланик в Русия Бойко Коцев, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и заместник-директора на НИМ Надя Николова. От руска страна старт на изложението ще дадат директорът на Третяковската галерия Зелфира Трегулова и Волоколамският митрополит Иларион. На тържественото откриване ще присъстват депутати, сенатори, представители на министерството на външните работи на Руската федерация и на други руски държавни институции, дипломатическият корпус, обществени и културни дейци, представители на българската диаспора в Москва.

47 предмета-шедьоври ще могат да видят жителите и гостите на руската столица. Сред тях са някои от най-ценните експонати на Националния исторически музей. Уникални старинни икони представя музея „Старинен Несебър". Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" пък участва с три ръкописа. Специален акцент в изложението ще е чудотворното копие на иконата на Св. Богородица Троеручица, което се съхранява в Берлин - престолния град за нашата Западно- и Средноевропейска епархия. Иконата е изработена от зографа Борислава Кацарова и е подарък от Троянската света обител на Западноевропейската ни епархия по повод обновлението на храм „Св. цар Борис-Михаил". Чудотворното копие ще бъде занесено в Москва лично от митрополит Антоний.

Сред безценните експонати на НИМ се откроява сребърната дарохранителница от манастира „Възнесение" от Дечани. Тя е от XVII век и е позлатена, с богата украса. В Третяковската галерия ще бъде показан и позлатен кръст с миниатюрна дърворезба. Той е украсен със сребро, филигран, клетъчен емайл, цветно стъкло и полускъпоценни камъни. Особен интерес се очаква на предизвикат три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в. От тях до наши дни са достигнали много малко. Експонатите изключително рядко напускат НИМ и се очаква сега да предизвикат истински фурор в Москва.

Експозицията „Шедьоври на християнското изкуство от България" ще продължи до 2 септември Тя е организирана със съдействието и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в Москва Павел Васев.Копирано от standartnews.com

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.