Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух – споделя екипът на A to Jazzв официалната страница на фестивала, който започва днес и ще продължи до 8 юли. За осма поредна година най-голямата поляна в Южен парк 2 се превръща в място за публиката – столичани, както и фенове на джаза, които специално пристигат за концертите от близо и далеч. Фестивалът ще бъде открит с концерт на певицата Лейла Хатауей, която е и композитор, продуцент и диджей. Дъщеря е на известния соул певец Дони Хатауей. Носителка на 5 награди „Грами“ (първата е от 2014 г.), тя ще представи програмата от новия си албум Honestly („Честно казано“).

Както обикновено, концертите на най-младите български музиканти са от 18 ч. – традиция, която не само им дава възможност да запишат в биографията си участието си на престижния форум, но и това, че са били на една и съща сцена с големи имена от световния джаз. Тази година своя дебют на сцената на A to Jazz ще има младата група Soleil начело с Милена Цанова (6 юли).

В програмата на фестивала са и утвърдени български музиканти – Лили Илиева и “Минимум квартет“, формацията Glo Bal Kan, Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет.

Според Петър Димитров – директор на фестивала, България е една от първите страни, в които публиката ще има възможност да чуе Джазмиа Хорн. Една от най-новите звезди в света на джаза, тя вече има победи н престижни състезания, сред които международния вокален джаз конкурс „Телониъс Монк“ и международния вокален джаз конкурс „Сара Вон“, както и своята първа номинация за “Грами“ в категорията „Най-добър джаз албум“ за 2018 г. Нейният концерт е на 7 юли.

Последният концерт в афиша на събитието също е на забележителни музиканти – Кори Хенри (певец и изпълнител на „Хамунд орган“) и групата The Funk Apostles.

За първи път фестивалът предлага в съпътстващата програма A to JazZ Talks – платформа за професионални дискусии и уъркшопи. Идеята е българските музиканти да получат възможност за срещи, обмяна на опит и идеи със световниексперти в тази област, както и с представители на международни фестивали от цял свят. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.