Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Следи от афро-бразилската култура“ в София

„Следи от афро-бразилската култура“ в София

В неделя, 21 октомври, е откриването на третото издание на Седмицата на бразилското кино и култура, чието мото е „Следи от афро-бразилската култура“. Организатори са посолството на Бразилия у нас и бразилският Културен център "Зенон". Идеята е чрез кинотворби, музика, литература, танц, изобразително изкуство, фотография и дори кулинария да се постави акцент върху приноса на афро-бразилците в общо-бразилската култура. Известно е, че населението на Бразилия е с индиански, португалски и афро-бразилски корени. Когато говорим за приноса на афро-бразилците, обикновено се сещаме за музиката им, за самбата, но те имат заслуги и във всички области на живота, в частност – в културата на страната – думи на Румен Стоянов, координатор и водещ на литературните срещи в „Седмицата…“. Предстоят прожекции на пълнометражни и късометражни филми в „Културен център G8“и „Евросинема“. Пространства за експозиите от живопис и фотографии са предоставили известни столични галерии, след които „Нюанс“, „Пентименто“, „Фотосинтезис“.

В петък, 26 октомври, са предвидени интересни събития в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. От 14 ч. ще бъде представен „Бразилски музикален архив“. Това е началото на архивна колекция, което се поставя с дарение от композитора Марко Падиля, който предоставя партитури и записи на свои произведения. Следва лекция и концерт на джаз пианиста Диого Монзо.

Подробности разказва Преслав Стоянов – китарист, завършил едно от музикалните си образования в Бразилия, координатор на събитията в НМА:

Диого ще говори за бразилската музика и нейното разнообразие, а в практическата част – за нейното приложение в джаза. Всъщност импровизацията в бразилската музика не може напълно да се отнесе към джаза, тъй като е специфична. Все пак най-често я причисляват към този жанр, наричайки я „бразилски джаз“. Най-общо това е темата на лекцията, която има заглавие „Многоликостта в бразилската музика: особености и влияния, разглеждани откъм теория и практика“. Концертът е от 19 ч. Диого ще изпълни авторски произведения от последния си албум, в които ще покаже нагледно казаното в лекцията.

Както казват, Бразилия е държава-континент и има много какво да се види и научи там. Хората са много сърдечни, имат много добро отношение към другия, това е основното, което ме впечатли. А в музикален аспект не мога да обобщя накратко, но научих много и се докоснах до тяхната култура и чувствителност, много различна и далечна за нас.

Входът за всички събития е свободен. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники