Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ивайло Василев с първа награда от конкурса „Щелкунчик“ в Москва

Ивайло Василев с първа награда от конкурса „Щелкунчик“ в Москва

Ивайло е едва на 11 години, но вече е натрупал известност, която се умножава с всяка следваща награда. Ръцете на това дете „хвърчат“ – казва за него българинът Владимир Владимиров, преподавател по пиано в Мадрид. Ивайло има много красиво звукоизвличане, освен това композира за пиано и цигулка. Малко деца на тази възраст се разсвирват с прелюдиите на Рахманинов, с тригласни инвенции на Бах и с етюди от Дебюси. Въпреки крехката си възраст, той е широко скроена личност. Ивайло е ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на Емилия Канева. Известен педагог, тя е изградила много отлични български пианисти, спечелили награди на престижни конкурси.

Преди дни Ивайло се класира на първо място на международното състезание „Щелкунчик“ („Лешникотрошачката“) за деца до 14 г. Телевизионният конкурс е учреден от руския телевизионен канал „Култура“ през 2000 г. и оттогава се провежда ежегодно. Според регламента децата минават през три тура. Самият финал е със съпровод на оркестър, дирижиран тази година от Миша Дамев, който е бил и член на журито. Ивайло Василев е свирил третата част на Концерт № 12 в ла мажор от Моцарт. Същото произведение ще изпълни и през април заедно със Симфоничния оркестър на БНР.

Председател на клавирното жури е бил известният руски пианист и педагог Дмитрий Башкиров, а Ивайло е бил един от най-малките финалисти. Предишната му награда е през 2017 г., на седмото издание на международния клавирен конкурс „Анна Артоболевская“ (руска пианистка и педагог) в Москва, където отново печели първо място. Тогава изпълнил 8 произведения, а на заключителния концерт, покорил публиката с „Детски игри“ от Модест Мусоргски. Извикали го на бис и той имал възможността да представи интерпретацията си на „Токатина-колаж“ от „Полифонична тетрадка“ на Родион Шчедрин. В Москва 10-годишният (тогава) пианист попада на „Шест музикални момента“ от Рахманинов. Започва да разучава четвъртия от тях и много му харесва. След това с него се явява на конкурса De Bach au jazz в Гърция, в който се състезават пианисти до 25-годишна възраст, но голямата награда е една за всички възрастови групи. Печели я Ивайло.

В един от най-новите учебници по музика за българските училища Ивайло разказва на първокласниците за пианото като инструмент, а в електронния вариант са включени негови изпълнения. Той се надява да влезе в учебниците по музика и като композитор с някои от творбите си – „Село“, „Скерцо“ и др. Вече е сбъднал мечтата си да свири в столичната зала „България“. Много би искал един ден да стигне и доRoyal Albert Hall. С парите от наградите и стипендиите, които печели, смята да си купи черен роял, за да свири на него у дома. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.