Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Възстановиха конкурса за млади оперни певци „Гена Димитрова“

Възстановиха конкурса за млади оперни певци „Гена Димитрова“

Състезанието ще се проведе от 19 до 23 май в Плевен. Организатор е Плевенската филхармония, с подкрепата на Министерството на културата и община Плевен. Младите изпълнители, които биха искали да участват, все още имат време да се подготвят, както и да подадат документи – срокът е до 2 май. Създаден по идея на самата Гена Димитрова, конкурсът досега е имал две издания. За първи път се провежда през 2006 година, след като голямата ни оперна певица си отиде от този свят. Вторият конкурс е през 2009 г. Следва доста дълга пауза, през която много изтъкнати плевенчани се опитват да намерят средства и да активизират обществеността в града, за да възстановят форума. Подробности научаваме от Августина Серафимова – музиколог на Плевенската филхармония и член на организационния екип:

Второто издание на конкурсабеше точно преди десет години. За наша радост Плевенската филхармония, която е организатор, получи сериозна подкрепа от общината в града и така мечтата на много плевенчани най-после ще се сбъдне. За първия конкурс работи самата Гена Димитрова, заедно с маестро Георги Нотев, главен диригент на Плевенската филхармония по онова време. Г-н Румен Петков – тогава министър на вътрешните работи, помогна за осигуряване на финансовите средства. Конкурсът беше основан, за да отговори на една силна духовна потребност. В края на 90-те години на м. в. беше закрита Плевенската опера, а в града това изкуство има огромен брой почитатели. Самата Гена Димитрова, известна по цял свят, пяла в най-големите оперни театри, беше свързана с Плевен. Родена в Беглеж – едно от близките села, тя много пъти се е изявявала на сцената на Плевенската опера, неведнъж е участвала и в спектакли с благотворителна цел – за построяването на Плевенската панорама, както и за други важни събития. В града ни се провеждат и лауреатските дни „Катя Попова“, на чиято сцена гостуват млади инструменталисти и оперни дарования от цял свят. Възстановяването на конкурса, който предстои, е наистина голямо събитие за нас.

Председател на журито тази година е Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония (и диригент на заключителния концерт). Заедно с него ще работят известните ни оперни певци и педагози Александрина Милчева, Дарина Такова, Калуди Калудов, както и австрийският оперен режисьор и продуцент Адриан Холендер.

Регламентът като цяло е спазен така, както са го разработили Гена Димитрова и Георги Нотев – казва още г-жа Серафимова. – Независимо, че конкурсът е замислен като национален, още на второто издание се явиха чуждестранни студенти от НМА „Панчо Владигеров“. Затова сега също решихме да направим конкурса с международно участие. Това може би най-много отговоря на името, което носи, защото Гена Димитрова беше човек на изкуството, но и „човек на света“. В състезанието могат да участват мъже и жени, навършили 18 години. Жените трябва да са не по-възрастни от 32 г., мъжете – не по-възрастни от 35 г. Както на всеки конкурс, прослушванията се осъществяват по реда на жребий. На първия тур кандидатите трябва да изпълнят една ария и кабалетапо избор, както и песен от български композитор. А на втория тур – ария от Моцарт и ария по избор, различна от материала, представен в първи тур. Всички арии и песни трябва да бъдат изпълнени в оригинал (текст и музика), в съпровод на пиано.Заключителният концерт е на 23 май, в навечерието на нашия светъл празник - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ще се изявят наградените участници, съпровождани от Плевенската филхармония. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.