Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Различни поколения български звезди на 50-ите “Софийски музикални седмици”

Различни поколения български звезди на 50-ите “Софийски музикални седмици”

Юбилейният петдесети международен фестивал “Софийски музикални седмици” ще даде сцена на многобройните български музиканти, живещи зад граница и вече утвърдени по света, но и на младите, които в момента си проправят път със своя талант.

На 23 май, спроизведения на Шопен и Панчо Владигеров, пианистът Людмил Ангелов, камерният ансамбъл ”Софийски солисти” и Софийската филхармония с диригент Пламен Джуров ще открият фестивала. В навечерието на събитието солистът се върна в спомените си за великите музиканти, които като ученик е слушал на “Софийски музикални седмици”.

Бих искал да споделя какъв невероятен импулс за нас, младите, беше възможността да дойдем в зала “България” и да чуем изключителни музиканти – спомня си Людмил Ангелов. - Това беше истинска школа и събитие, което очаквахме с огромно нетърпение всяка година. Впоследствие аз самият започнах да участвам във фестивала, но чувството за нещо специално в музикалния живот на София и до днес не ме е напуснало.

Триста и четиридесет участници от 22 държави, нови партньорства между солисти и камерни състави, световни премиери на музикални произведения и книги, майсторски класове - това са някои от отличителните събития на тазгодишното издание.

Юбилейната ни програма надхвърля шейсет прояви – разказва Момчил Георгиев, програмен координатор на фестивала. - Фестивалът е във формат “Софийски музикални седмици и приятели”, тъй като има много българи, които през годините идват от чужбина, за да допринесат за развитието на нашето музикално и фестивално дело. Именно те са мостът между Изтока и Запада - както е замислен фестивалът преди половин век от основателите му проф. Богомил Стършенов, Панчо Владигеров, Петър Ступел. Продължаваме да поддържаме традицията, затова и ние сме фестивал на премиерите, на репертоара, а не толкова на фалшивите звезди.

Диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров пък изрази задоволството си, че във фестивала участват изявени български музиканти от различни поколения.

Ролята на един фестивал е не просто да събира концерти под обща шапка, а да има нещо специално в него – смята той. - А в този фестивал има доста специални неща - откриваме с пианиста Людмил Ангелов и закриваме с цигуларя Минчо Минчев; диригентът Урош Лайовиц ще ни изненада с различна оркестрация на “Картини от една изложба” от Мусоргски, направена от Лео Фунтек; елитният квартет “Фрош” ще свири заедно с пианиста Евгени Божанов и японската акордеонистка Мие Мики. Имаме и млади, но същевременно опитни солисти на филхармонията като цигуларките Божидара Кузманова и Яна Дешкова, които ще изпълнят съответно концертите от Брух и Корнголд. Предстои също така изключителен концерт на радиооркестъра в памет на Георги Бадев – на него ще солира цигуларят Светлин Русев. Въобще фестивалът ще отдаде почит на големите български изпълнители, но и ще покаже, че имаме бъдеще с концерта на филхармония “Пионер”, който е точно на 24 май.

С първото си участие в “Софийски музикални седмици” хор "Ваня Монева" ще отбележи 25-ата си годишнина. Не мислете, че пеем само народни песни, аранжирани от български композитори, заяви диригентът г-жа Монева, уточнявайки, че на концерта ще изпълнят премиерни творби от наши автори. За първи път ще прозвучи и произведението Concerto piccolo non tanto grosso в необароков стил на Атанас Атанасов, което е включено в концерта “Огледала – барокът среща съвременността” (на 7 юни), информира диригентката Виржиния Атанасова. Заглавието подсказва, че ще търсим мостове между миналото и съвременността, допълни тя.

И тъй като 2019-а е годината на Панчо Владигеров, 120-ият му юбилей ще бъде почетен с редица прояви и на фестивала. “Гвозеят” сред тях ще поднесат четиримата внуци на композитора, които ще изпълнят познати произведения и пиеси в нови аранжименти на концерта “Фамилия Владигерови свири Владигеров”. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.