Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Творбите на художници, които извикват върху платното най-чистите и пасторални картини от своето детство, красят първия у нас Салон за наивистично и интуитивно изкуство. Колекцията се разполага на два етажа в художествената галерия в Белоградчик – старопланинското градче, в което природата също извайва образи, само че върху скалите.

Салонът се създава по идея на двама почитатели на изкуството. Вдъхновени от сръбските музеи с наивистични творби в Ягодина и Ковачица, Даниела Осиковска и арх. Георги Георгиев решават да изложат подобни произведения и в градчето, в което се заселват преди няколко години. За целта предоставят личната си колекция от картини, с дарения и постоянна площ помага и Градската художествена галерия “Вълчо Вълчев”. Експозицията включва 130 живописни платна, рисунки и скулптури на 75 автори от шестнайсет държави – сред тях България, Италия, Сърбия, Полша, Австралия, Нова Зеландия.

Наивистичното изкуство пресъздава приказни светове, сякаш гледани с очите на дете. В прагматичния ни свят художниците успяват да сътворят пространства на безгрижие и на духовна чистота и да създадат настроение.

Има художници, които спонтанно творят в наивистичен стил – разказва изкуствоведката доц. Ружа Маринска. – Във Франция дори ги наричат “неделни художници” – те нямат академична школовка, занимават се с други професии и рисуват за удоволствие. Но съществува и другата група художници, които се отличават със сериозно академично образование и чрез модерното изкуство търсят непосредствен изказ с помощта на тази стилистика.

Без да се влияят от традициите в изкуството, тези художници изхождат от личния си опит и пресъздават спомените, желанията и мечтите си.

Спонтанните наивисти се обръщат към детските спомени, към родното си място, към природата, към ведри и хубави неща и категорично избягват драмата на живота – допълва доц. Ружа Маринска. – Сред изтъкнатите български автори в този жанр е Ради Неделчев, който започва да твори през 60-те години на миналия век и в експозицията се представя с три много хубави работи.

Знакова фигура на наивизма в по-ново време пък е Росен Рашев – Рошпака, чиито картини са познати и в чуждите галерии и музеи, тъй като това течение в изкуството, за съжаление, е много по-развито зад граница, отколкото у нас. Дори балканските ни съседи имат значителни наивистични школи с големи имена, колекции и музеи.

И въпреки че наивистичното изкуство се утвърждава най-вече в края на 19-и и началото на 20-и век чрез един от най-видните си представители – Анри Русо – Митничаря, в църковната живопис по нашите земи също се намират следи от този художествен стил.

В нашите икони от 19-и век могат да се открият интересни наивистични елементи – казва още изкуствоведката. – Тези елементи не засягат главните персонажи, каквито са светците, но ги има винаги в пейзажа, в съпътстващите фигури. Въобще в детайлите може да се открие много симпатичен наивизъм. Така че чувството към природата е много развито в художниците наивисти – дръвчета, кончета, овчици и прочие обикновено населяват техните картини.

Откриването на Салона за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик в края на май беше съпроводено и с пленер на художници от България и чужбина в съседното село Стакевци. Творбите на наивистите ще останат в селището, още повече че величествената снага на Белоградчишките скали, оказва се, е вдъхновила неедин артист сред тях. В градчето пък се надяват единствената експозиция с наивистични творби у нас да привлече множество туристи. Уредничката в галерията Елена Джунинска е убедена, че всички те ще бъдат очаровани от изкуството, което наподобява детската душа. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.