Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с най-голямата награда на „Златна мебел“ в Турция

Учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ с най-голямата награда на „Златна мебел“ в Турция

За пореден път учениците и техните преподаватели защитиха своя висок професионализъм на международен форум в Турция. Това е заслужен атестат за първото у нас и на Балканите училище за традиционно изкуство, което вече има над 50-годишна история. За успеха на своите възпитаници споделя с гордост г-жа Мария Градешлиева, директор на НУФИ – Котел:

Преди броени дни се завърнахме от участие на представителна група от 20 танцьори и 8 музиканта на седмото издание на Международния фестивал и конкурс „Златна мебел“ в град Инегьол, Турция. Оценяваше международно жури, в което имаше представители на 10 държави. Взехме най-голямата награда „Златна мебел“ и за трети път покорихме турските сцени. Да припомним, че през 2016 г. оркестърът и хорът при училището получиха „Гранд При“ на конкурс в Истанбул, а през 2018 г. наши възпитаници станаха носители на наградата „Алтън карагьоз“ от едноименния международен фестивал в гр. Бурса. Тази година на „Златна мебел“ след нас се класираха групите на Грузия и Украйна, които бяха много добри, буквално летяха по сцената. Това е високо признание и за нашите преподаватели хореографи: Дончо Кисьов, Константин Константинов, Мирослав Василев, които с общи усилия подготвиха състава. Ръководителят на оркестъра Тодор Петров се погрижи музиката да е на ниво – когато се свири на живо, настроението на целия спектакъл е друго. Янка Дочева – нашият мениджър, беше член на международното жури. На такива фестивали се създават много приятелства, раждат се професионални идеи. Заедно с група от Македония планираме да направим танцов семинар на разменни начала, което в нашето училище не е правено досега. Искам да благодаря на Дружеството на българските изселници Балгьоч в Инегьол, които бяха през цялото време при нас и ни подкрепяха ежечасно. С тях също имаме общи творчески планове. Благодаря на Сейхан Юзгюр, който ни съдейства да получим поканата, на нашия гид. Този успех е общ.

Фолклорното училище в Котел ежегодно провежда националните конкурси „Песенна дъга над Кутев“ (за традиционна музика) и „Златна гега“ (за народни танци). Нови идеи ще разнообразят и обогатят програмите им.

Имаме идея „Златна гега“ да се превърне в международен конкурс. Засега са постъпили заявки за участие на групи от Сърбия и Турция. Друго ново е, че спечелихме голям проект и той вече е в ход – реновираме сградата на училището и ще строим многофункционална спортна зала. При полагане на първата копка при нас беше министърът на културата Боил Банов. В срещата с него споделих идеята в нашето училище да се обучават деца от Балканските държави. Той хареса идеята и каза, че ще съдейства. По-късно кметът на гр. Котел я е споделил и с министър-председателя Бойко Борисов, който е обещал пълно съдействие. Скоро ще се поздравим с първото Балканско училище за фолклор в Котел. Надявам се моята дългогодишна мечта да се реализира – ако не тази година, дано да е следващата. Нашият фолклор се преплита и в песни, и в танци, и в ритъм със съседните нам държави. Друго ново около нас е, че ще открием с концертна програма петото издание на фолклорния конкурс „Приморска перла“ – Приморско, по покана на директора му Стойко Стойков. На 6 септември ще имаме концерт на театралната сцена в Приморско. Г-жа Янка Дочева работи по проект за наше участие в Япония през 2020 г., вероятно ще имаме удоволствието да участваме и на международен фестивал в Италия. Напоследък постоянно печелим международни конкурси и с увереност можем да кажем, че обучението в училището ни е на високо професионално ниво. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.