Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Разраства се мрежата фестивали, посветени на българската история

Разраства се мрежата фестивали, посветени на българската история

Сред почти 1000 фестивала, които се провеждат в България, особено място заемат историческите възстановки – пищни, зрелищни, неизменно привличащи публика и пресъздаващи различни периоди от великата историята на България.

В България от много години насам се е възродило движение за популяризиране на българската история чрез сдружения на реконструктори, които представят културното и историческото ни наследство по-атрактивно – обяснява Жасмин Първанов, председател на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”, гр. Варна. – Целевата група са децата и подрастващите, за да може по-добре да възприемат това, което учат в училище и да придобият по-пълна представа за хората, които са живели през дадената епоха.

Сдруженията обединяват хора с най-различни професии, но с един общ интерес – любовта към историята и желанието да покажат на широката публика по възможно най-автентичен начин живота, бита, занаятите, облеклото, културата, воинските традиции на хората, населявали българските земи в далечните исторически периоди.

Източниците, които използват реконструкторите, са изследвания и публикации от разкопки на некрополи и селища на територии, които са били обитавани от антични траки, готи, римляни, българи, кумани, рицари – казва Жасмин Първанов. – Използват се изображенията по съдове, гробници, икони, публикации, които могат да внесат нови данни за тези периоди.

Събитията с най-голям интерес са фестивалът в историко-археологическия резерват „Плиска”, където участват повече от 200 реконструктори от България, Унгария, Полша, Румъния, представящи периодите от 6-7 до 14 век. Посетителите могат да видят противниците на българите на бойното поле – ромеите, както и бойните традиции от този период – конни демонстрации, боравене с оръжие от кон – със сабя, копие, бич. Неизменен интерес предизвиква и фестивалът в Пловдив, с изключително много представени от реконструкторите епохи.

Това са хора, които са отдали енергията си за възстановяването на тези бойни умения, получава се много красиво и води фестивала към едно по-високо ниво. Всички събития се превръщат в ежегодни, а това доказва, че всеки един от фестивалите, направен веднъж, се радва на интерес, затова има желание за повторното му, по-нататъшното и ежегодното представяне – отбелязва Жасмин Първанов.

На 17 и 18 август предстои поредното издание на фестивала „Траянови врата – величие и памет” в община Костенец. Посветен е на историческата победа, която цар Самуил удържа над Василий II на 17 август 986 г. Това е най-голямото поражение, което византийският император претърпява в походите си за покоряване на България.

Този фестивал обединява реконструктори и сдружения от цялата страна и показва живота на хората, обитавали крепостта от късната античност до късното Средновековие – разказва Жасмин Първанов. – Тази година фестивалът се организира изцяло на разноските на участниците. Интересното тук ще е представянето на всяка от епохите – като разказ, като приказка за това, което се е случило, като се стремим максимално да се доближим до автентичните облекла, оръжия, ритуали, образи.

Готите в България ще представи Сдружение за исторически реконструкции „Дукс Антика” от Свищов.

Нашият период е един от най-интересните, това е времето, в което античността отстъпва пред Средновековието, а мастодонтът - старата Римската империя – започва да се пропуква, навлизат нови народи и култури. Свищов се намира на река Дунав, а тя винаги е била гранична точка, място, където са се сблъсквали различни култури и армии. Тук готите в един момент са били основното население, а Нове е била столица на една от най-големите готски държави – разказва председателят на сдружението Димитър Спасов и продължава:

По идеологически причини сведенията за готите са смятани за малко. Всъщност, извършена е много сериозна работа в разкриването на тези исторически периоди и има доста информация, но тя не попада в учебниците, понеже готите се смятат за транзитен народ, който минава и заминава и не оставя нищо. Но те са една основна част в етногенезиса на българския народ. Тук наистина населението от готи е било огромно, те са влезли в състава на българската държава, имат много съюзи и много войни с българите, били са в постоянна комуникация.

Постигането на историческа достоверност при пресъздаването на отдавна отминала действителност е процес, който трае много време, а всеки, който се захване с това хоби, може да закупи оборудване от специализирани магазини или, както предпочита Димитър Спасов, всичко да е изработено ръчно по традиционни технологии от български майстори – ковачи, кожари, шивачи, както и от ръцете на самите реконструктори.

И една важна новина, която се очаква на фестивала в Костенец:

За да преодолеем предизвикателствата, ние, реконструкторите в България, започваме да се съюзяваме по начин, който би могъл да допринесе да се представим по-академично, атрактивно и издигнем на интердисциплинарно ниво нашето родно историческо наследство – обяснява Жасмин Първанов. – Поради тази причина повече от година подготвяме създаването на Национална асоциация на историческите реконструктори, която ще обедини сдруженията за исторически възстановки в България и реконструкторите на историческите епохи, с цел осигуряване на добри практики и взаимодействие между тях. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.