Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Повече еднакви, отколкото различни: София осъмна с 30 електрически кутии с фолклорни елементи

Повече еднакви, отколкото различни: София осъмна с 30 електрически кутии с фолклорни елементи

30 електрически кутии в центъра на София грейнаха в цветове и форми. Те са част от проекта в градска среда „Art4Diplomacy”, който обединява произведения на изкуството от България и 30 държави с дипломатически мисии в нашата страна. Идеята принадлежи на талантливата художничка Петя Илиева, която е известна в цял свят с картините си с български шевици и фолклорни елементи.

Включени са държави от всички континенти, а целта е да покажем на хората, че народите са много по-еднакви, отколкото различни – обяснява Петя Илиева. – Всички хора по света имат много повече сходни черти, отколкото разлики в исторически и културен план. Независимо в Африка, Азия или Америка можем да видим едни и същи мотиви. Немаловажно е и да доставим радост на хората в градската среда, и когато се разхождат по улиците да виждат не сиви или надраскани ел. кутии, а те да бъдат облечени в нещо приятно, да носят естетическа наслада. На всеки колаж е написано името на държавата, за да може да предизвика зрителите да се поинтересуват от други култури, да почетат, да поразгледат.

Художничката рисува картини с елементи от фолклора, мотиви от битовия текстил, от националния костюм, от килимите, с които сме известни. През 2012 година представя страната ни в Андора на срещата на ЮНЕСКО „Устойчива енергия”.

Реших, че единствената най-силна и устойчива енергия, която е съхранила нашия народ, се съдържа във фолклорния текстил. През каквото и да са минали хората, те винаги са се придържали към цветовете, формите, символите. Това е част от бита, от ежедневието, труда и празниците на народа. Ние сме много богати със 7 фолклорни области и всяка моя картина пресъздава нещо конкретно от областта по забавен, интересен, достъпен за съвременните хора начин. Така се роди идеята един ден да покажа по какво си приличат нашият и чуждият фолклор – спомня си Петя Илиева.

Към проекта с голямо удоволствие се включват 30 от посолствата в България, предоставяйки на художничката мотиви от културното наследство на своята държава, а тя подбира към тях български фолклорни мотиви:

На половината от колажите от българска страна съм сложила мои картини, които пресъздават нещо много сходно. Затрудни ме това, че трябваше да избера фотографии на народни костюми или части от килими, които не съм рисувала, затова другата половина са просто снимки, но те също са автентични и са направени от мен на интересни места – разказва за някои от трудностите при реализацията Петя Илиева и посочва един интересен елемент, общ за различните фолклори:

Т. нар. „канатица“, с която сме горди и която се среща почти във всички български шевици, тъ́кани и шарки от килими, всъщност е много древен символ на повече от 7 хиляди години и се среща в абсолютно всички краища на света – казва Петя Илиева. – Интересно е, че навсякъде това означава „криле“, които помагат на човек успешно да прелети през живота. За почти всички хора този символ носи късмет и успех. В цветовете имаме съвпадения с всички по простата причина, че сме изключително цветни, а българските мотиви съдържат всички хубави и ярки цветове.

Картините с български шевици и фолклорни елементи на Петя Илиева са представяли България в над 15 държави на 6 континента, сред които и Антарктида. Президентът на Франция Емануел Макрон също притежава картина на художничката. А от великолепието на фолклорните области на България, показани в изложба на моста пред НДК, остават силно впечатлени европейските лидери, които се събират на среща в София през май 2018 г.

От 17 до 27 септември снимки на 30-те колажа на Петя Илиева ще бъдат изложени и в галерия „Средец” в сградата на Министерството на културата.

Къде могат да се видят декорираните ел. кутии и как изглеждат те, вижте в галерията: / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники