Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Експозицията „Историческо величие“ ни връща в златните години от българската история

Експозицията „Историческо величие“ ни връща в златните години от българската история

Българската история е запазила в аналите си множество свидетелства за героичното ни минало. Многобройните военни победи, завоювани от нашите предци преди и по време на Първото и Второто българско царство, отреждат на страната ни стратегически позиции на геополитическата карта на Европа. Вдъхновяващият пример, който сме почерпили от тези страници от историята, заслужава да бъде предаден на поколенията, но не като набор от сухи факти, а по един привлекателен и запомнящ се начин. Именно това целят организаторите на изложбата „Историческо величие“, чийто домакин е Националният дворец на културата в София.

Историческо величие

До 12 октомври посетителите могат да разгледат над 50 живописни платна, реплики на експонати от Боровското и Панагюрското златни съкровища, датирани от IV век преди новата ера, както и статуетки на български владетели от тракийския период и ранното средновековие. Също така на разположение на гостите са ястия по традиционни рецепти от онова време, както и исторически романи, разкриващи подробности за различни периоди от българската средновековна история.

Историческо величие

По думите на организатора Ангел Тодоров, досега са организирани три подобни изложби като 30% от посетителите са ги посещавали всеки ден. Причина за това са техните деца, които с радост поемат своето пътешествие назад в миналото, участвайки в множеството атракции. Сред тях централно място заемат заниманията в школата за български воини. В нея децата усвояват умения да си служат с меч, брадва и сабя, както и да стрелят с лък. Бъдете спокойни – оръжията са дървени и няма опасност да наранят сериозно. След края на обучението, всяко дете полага и традиционната за времето на траките клетва за величие.

Историческо величие

Предвижда се до 27 юни 2020 г. изложбата да посети всички 27 областни града на страната, за да бъде разгледана от максимален брой граждани. След края на своеобразното национално турне, експозицията ще излезе извън пределите на родината, гостувайки в различни градове по света, в които има компактни български емигрантски общности.

Наред с това започваме подготовката за изложбата, предвидена за следващата година, защото такъв тип изложби смятаме да правим през идните 20 години - каза за Радио България Ангел Тодоров и разкри част идеите си.

Тази година представяме историята на народите по нашите земи, догодина ще представим специализирана изложба за траките, след това ще представим изложба за номадския период на българите. Четвъртата година ще се спрем на историята на българското училище, защото хората знаят за братята Кирил и Методий и създаването на българската азбука, но никой не е виждал класна стая от 8 или 12 век и как се прави мастило например. На петата година ще представим историята на българската архитектура. На всички тези изложби ще има нови художествени платна, скулптури и предмети.

Историческо величие

Всяка от картините и артефактите, изложени пред публиката са изработени след консултация с историци и археолози така, че да бъдат възможно най-близки до действителността. С тяхна помощ са направени дрехите на участниците, както и ритуалите, които представят по време на събитието. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови