Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

24 български стихотворения за 24 май

24 български стихотворения за 24 май

Поезия е имало, има и ще има! Поезията ни е повече от необходима сега, когато сме се изолирали по домовете си. Поезията се ражда на различни езици.
В чест на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, Българският културен институт (БКИ) в Москва, Посолството на Република България в Руската федерация, Българското училище при посолството и Българското училище «Васил Левски» в ЦПРБ, замислиха и работиха над проект под наслов „24 български стихотворения за 24 май”. Проектът се осъществява изцяло онлайн – в социалните мрежи на БКИ, в рамките на програмата #БКИонлайн.

Началото на поетичния маратон бе поставено на 1 май, излъчванията продължават - всеки ден до 24 май. Замисълът на проекта е да представи чрез видеозаписи преводите на български стихотворения на руски език. Идеята е да бъде създадена колекция от български стихове в навечерието на празника, като произведенията бъдат преоткрити чрез превода им на руски език.

От самото начало проектът бе подкрепен от преподаватели по български език и преводачи, д. ф. н. Наталия Няголова - лектор по български език в Московския държавен университет, преподаватели и ученици от Българското училище «Васил Левски» в ЦПРБ – Москва и от Българското училище при Посолството на България, руски студенти от Московския държавен лингвистичен университет и МГИМО, ученици от руски училища, колеги и приятели. Особено радва масовото включване на млади хора на различна възраст, които проявиха интерес и ентусиазъм и посветиха време на българската поезия.

Повече информация за проекта можете да намерите във фейсбук-страницата на посолството в Москва и интернет-страницата на БКИ.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.