Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Булевард "Витоша" се качи до 52-о място сред най-скъпите търговски улици в света

бул. Витошаснимка: bg-guide.orgбул. Витоша

Възстановяващото се потребление и ограниченото предлагане на търговски площи поддържат ръста на наемите на главните улици в Европа.

Най-скъпата улица в световен мащаб остава "Пето Авеню" в Ню Йорк, а столичният булевард "Витоша" се изкачва с пет места до 52-ра позиция в класацията "Търговските улици по света" на консултантската компания "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield), което се прави за 28-ми път подред и обхваща 462 водещи търговски локации в света. Данните са на консултантската компания и нейните партньори по света, като за България и Македония това е "Фортън".

За изминалата година наемите на централния софийски булевард отбелязват ръст от 4.5%, достигайки средна цена от 46 евро/кв.м месечно за помещение от 100 кв. м.

За сравнение най-скъпата търговска улица в света за поредна година остава горната част на "Пето Авеню" в Ню Йорк с 2422 евро/кв. м среден месечен наем, а в Европа – парижката "Шанз Елизе" с 1104 евро/кв. м.

Събитията, които най-силно са повлияли на представянето на търговските улици в тазгодишната класация, са Брекзита, забавянето на световната икономика, ръстът на туризма и терористичните актове в ключови европейски столици, посочват консултантите на "Кушман и Уейкфилд".

Ключови фактори са и възстановяващото се потребление, както и бързото развитие на електронната търговия в световен план.

"В България отчетеното от нас покачване на наемите на бул. "Витоша" през последната година се влияе от два значими тренда – ръстът на потреблението и желанието на търговците да отварят нови локации, срещу които стои ограничено предлагане на подходящи помещения", коментира Росен Генев, мениджър "Търговски площи" във "Фортън".

Той открои големите модни вериги и търговците, продаващи продукти в сектора за здраве и красота, сред ключовите наематели на търговски площи в централните софийски райони. Продължава и търсенето на помещения за заведения. / mediapool.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.