Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За първите 9 месеца на 2016 г. сделките с имоти във Варна бележат 5% ръст

За първите 9 месеца на 2016 г. сделките с имоти във Варна бележат 5% ръстснимка: money.bg

За първите 9 месеца на 2016 г. обемът на сделките с недвижими имоти във Варна е нараснал с около 5%, а в Бургас с около 2,5%, каза пред Радио "Фокус" зам.-председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Във Варна и Бургас пазарът не беше толкова динамичен колкото в София, в столицата ръстът е около 7 – 8%, отчита той.

И допълва, че тази година се е върнал интересът на гражданите да купуват имоти на зелено, но в рамките на разумното.

В големите български градове 2016 г. може би ще бъде годината с най-висок ръст при цените в някои райони, сравнено с периода от 2007 г. до момента. Както и през 2015 г. основните купувачи бяха тези на жилищния пазар, пак основно в големите градове, отчита той.

„Лихвите на банковите депозити са все още на ниски нива и правят покупката на имот с цел съхраняване и увеличаване на стойността на спестяванията на гражданите съвсем логични“, казва Добромир Ганев.

За него 2016 г. е почти толкова добра колкото и най-добрата година след кризата – 2015-та. Той очаква подобно развитие и през 2017 г.

„Там, където икономиката е добра, доходите на хората са добри и безработицата е относително ниска, основно в София, Пловдив и останалите по-големи градове, нещата се случват. Разбира се, в по-малките градове почти отсъства пазар на имоти и това е свързано с миграционните процеси и доходите“, казва експертът.

„Исторически погледнато дългосрочното инвестиция в имот винаги носи печалба. В рамките на 10 -20 години рядко ще видите цени на имоти, които да са по-ниски от изминалия период и това е в световен мащаб“, допълва Добромир Ганев. / Инвестор.бг

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.