Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Графика на деня: Колко заплати са нужни за закупуване на жилище в България?

Графика на деня: Колко заплати са нужни за закупуване на жилище в България?снимка: infograf.bg

Колко работни заплати са необходими за закупуване на жилище в България? На този въпрос отговаря Инфограф, съпоставявайки размера на средната работна заплата за съответното населено място.

Използваните данни са към второто тримесечие на 2016 г. и са част от изследване на Националния статистически институт (НСИ), в което са включени само шестте града в страната с най-многобройно население (към 31.12.2015 г. това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора). За целите на сравнението е използвано хипотетично жилище от 100 кв.м, като в изчисленията не са включени имоти ново строителство.

В най-големите градове цената на жилищата, измерена в брой брутни заплати, значително превишава тази в останалите населени места в страната. Средният брой заплати, нужен за закупуването на жилище, за страната е 100 месечни (около 8 годишни) брутни заплати.

Най-много средни работни заплати за закупуване на жилище са необходими във Варна - близо 163 месечни или 14 годишни брутни заплати.

Като се вземе предвид размера на средната брутна заплата в столицата и Пловдив, относителните цени на жилищата са приблизително еднакви - 138 брутни заплати за София и 137 за Пловдив.

От големите градове в страната най-малко на брой работни заплати са необходими за закупуване на жилище в Стара Загора - 111 месечни или близо 9 годишни брутни заплати.

От разгледаните градове индексът на цените на жилищата се повишава навсякъде освен в Русе и в Бургас. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.