Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пазарът на луксозни имоти в България също се активизира

Пазарът на луксозни имоти в България също се активизираснимка: investor.bg

Двоен ръст на търсенето, увеличение на сделките, особено за инвестиция, и активизиране на наемния пазар – така изглежда пазарът на луксозни имоти в България през 2016 г., според анализ на консултантската компания Unique Estates.

Очакванията и за тази година са ръстовете на цените и сделките да продължат с плавни темпове, както и сделките за имоти в процес на строителство – тенденция, характерна за пазара на жилища като цяло.

„Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

От агенцията отчитат двойно увеличение на запитванията от клиенти и 60% ръст на огледите през 2016 г. спрямо 2015 г.

Сделките се увеличават с 10%, като делът на сделките с цел инвестиция достига 30% през миналата година спрямо 10% през 2015 г., отчита още компанията.

През миналата година ръстът на цените на луксозните имоти достига 7-8%. Основен двигател на поскъпването на имотите от висок клас е новото строителство.

Покачването на цените отразява дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец“ и „Дианабад“ например цените вече започват от 1 200 – 1 300 евро и достигат 1 500 евро на кв. м, отчита компанията.

Агенцията отчита ръст и при сделките в най-високия сегмент от пазара – над 1 млн. евро. Най-скъпата сделка е за къща в полите на Витоша за 3 млн. евро, следвана от резиденция на Южното Черноморие за 1,95 млн. евро. Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират, смятат от компанията.

Ако за миналата година ценовите ръстове се движат заради новото строителство, то тази година се очаква увеличението да се усети най-вече при старото заради ограниченото предлагане. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които в по-далечен план се очаква да доведат до задържане на цените.

Като цяло през 2016 г. се върна интересът и към централните улици на София. Пешеходната част на бул. „Витоша“ и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това привлича инвеститорите в имоти, коментират от компанията.

Друг търсен район е този около Докторски паметник, който традиционно е предпочитан от купувачите, както и централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“.

В допълнение популярни сред купувачите стават и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.