Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Голяма част от морските курорти вече са с пречиствателни станции

Голяма част от морските курорти вече са с пречиствателни станции

Почти всички селища по Българското Черноморие вече разполагат с пречиствателни станции стана ясно на среща между министрите на туризма доц. д-р Стела Балтова и на околната среда и водите доц. д-р инж. Ирина Костова.

През първия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ в чистотата на Черно море бяха инвестирани над 350 млн. лв. Модернизирани бяха 8 пречиствателни станции и бе изградена над 230 км канализационна мрежа. „Тези съоръжения са под постоянен контрол с оглед нормалното протичане на бъдещия летен сезон“, увери министър Костова.

Засега без пречиствателни станции остават само Ахтопол и Синеморец, но се  търсят възможности за финансиране на проекти и за тях. С европейски средства се извършва реконструкция на ПСОВ „Златни пясъци“, вече е избрана фирмата изпълнител и ще започнат строителните дейности. Ще бъде разширена и модернизирана ПСОВ – Приморско-Китен, а изцяло изградена ще е ПСОВ Айтос. Тя ще пречиства отпадъчните води на населеното място, които сега замърсяват р. Айтоска, а оттам и Черно море.

За курорта „Свети Константин и Елена“ се предвижда изграждане на канална помпена станция и реконструкция на канализацията. Новото пречиствателно съоръжение на Несебър, което е с капацитет 221 944 жители, предстои да поеме изцяло мръсните води на всички селища от агломерацията – от Ахелой до Елените. Ще се увеличи натоварването и на ПСОВ Созопол, която ще пречиства и водите на Равадиново.

Двамата министри се разбраха още да работят съвместно за решаването на проблема със забраната за изграждането на септични ями в хижите на защитени територии. Причината е, че забраната влиза в сила с нова директива на ЕС. Българският туристически съюз, който притежава най-много хижи в България, е притеснен от липсата на друга инфраструктура за нуждите на хижите.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники